Twee jaar cel geëist tegen Almeerder voor witwassen miljoenen euro's

Geschreven door Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twee jaar cel geëist tegen een 54-jarige man uit Almere.

De man wordt beschuldigd van het witwassen van vele miljoenen euro's.

Naast de celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk is, eiste het OM ook een boete van 200.000 euro. Tegen de 43-jarige echtgenote van de Almeerder werd 70 uur werkstraf geëist.

De 54-jarige Almeerder is eerder veroordeeld voor het binnenhalen van 30 miljoen euro met beleggingsfraude. Dat deed hij in de jaren negentig in Duitsland. Ondanks de veroordeling daarvoor, is de buit nooit afgepakt door de Duitse justitie. Volgens het OM probeert hij nu via handige constructies het geld via belastingparadijzen naar Nederland te krijgen.

Vastgoed

De man richtte een trustkantoor op dat zijn miljoenen beheerde. Dat kantoor kocht vastgoed in Duitsland, op naam van de echtgenote. Zij kreeg de opbrengsten uit huur op haar bankrekening gestort. De vrouw had moeten weten dat er iets niet aan de haak was, vindt de officier van justitie. Daarom is er tegen haar een werkstraf geëist. Zelf verklaart ze dat haar man de baas is in de relatie, en dat zij hem moet gehoorzamen.

Het OM eiste tegen de jongere broers van de Almeerder ook werkstraffen en geldboetes. Zij waren volgens de officier van justitie op de hoogte van het criminele geld van hun broer. Zij kregen via het trustkantoor een hypotheek voor hun huizen. Alle huizen moeten daarom ook verbeurd verklaard worden. Ook dat van de hoofdverdachte in Almere, aldus het OM.

Volgens de officier van justitie is er geen twijfel mogelijk over dat het geld van de verdachte uit criminele bron komt. Hoeveel de man precies verdiend heeft, valt niet te berekenen. Maar het gaat volgens het OM over vele miljoenen. De rechtbank in Utrecht doet over 4 weken uitspraak.


Onze Ambassadeurs