Heeft Nederland genoeg capaciteit

Geschreven door Redactie

Iedere dag lijkt het aantal coronabesmettingen te stijgen. 

Kunnen de Nederlandse ic's dit op de lange termijn wel aan? Zo niet. Hoe lossen ze dit dan op? 

Alles bij elkaar opgeteld tellen de Nederlandse ziekenhuizen normaal gesproken 1.150 plekken op de ic's. Doorgaans is daarvan ongeveer 70 tot 75 procent bezet, wat neerkomt op zo'n achthonderd bedden. Dit gaat om patiënten die een operatie moeten ondergaan of die acute zorg nodig hebben.

Dat betekent dat er in principe dus ongeveer 350 plekken overblijven voor ernstig zieke coronapatiënten. Dit aantal ligt momenteel echter hoger, op 575 bedden, omdat geplande ingrepen die kunnen wachten zijn uitgesteld.

het kabinet van plan om op te schalen naar 1.500 ic-plekken zodra dat nodig is, vertelde oud-minister voor Medische Zorg Bruno Bruins woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer. Om dit te bereiken, worden er ic-boxen ingezet die normaal niet bezet zijn. Dit zijn bestaande isolatiekamers waarbinnen de luchtdruk lager is dan erbuiten, zodat ziekteverwekkers de ruimte niet verlaten.

Het kabinet hoopt via reeds getroffen maatregelen, zoals het sluiten van horeca en sportclubs en social distancing het virus te controleren. Op deze manier worden er relatief weinig mensen tegelijkertijd ziek, belanden er relatief weinig mensen tegelijkertijd op de IC en moeten er dus voldoende IC-bedden beschikbaar zijn voor al deze mensen.

Onze Ambassadeurs