Vergaderzaal aangepast zodat gemeenteraad weer fysiek kan vergaderen
De gemeenteraad van Almere gaat weer fysiek vergaderen. Dat zegt de raadsgriffier van Almere, Jan Dirk Pruim. De raadszaal in het stadhuis is de afgelopen weken zo omgebouwd dat alle 45 raadsleden daar coronaproof kunnen debatteren. Het voornemen is om komende donderdagavond weer fysiek te vergaderen tijdens de Politieke Markt.
De wens om weer in elkaars aanwezigheid te vergaderen komt van de lokale fracties van de PVV en de Partij voor de Dieren. Zij wilden een debat houden over de Floriade en het vertrek van één van de directeuren. "En die partijen gaven aan dat zij dat wilden doen in een plenair debat", zegt Pruim. De fractievoorzitters van de gemeenteraad besloten gezamenlijk dat het verzoek gerechtvaardigd was.
Pruim had in oktober zelf ook aangegeven dat digitaal vergaderen veel nadelen heeft. Ook burgemeester Franc Weerwind maakte zich zorgen over het digitaal overleggen.
De raadszaal is opnieuw ingericht zodat alle 45 raadsleden op de juiste afstand van elkaar fysiek aanwezig kunnen zijn. De stoelen van de gemeenteraadsleden zijn verder uit elkaar gezet. En op elke nieuwe zitplaats kunnen de politici via een mobiele unit inloggen op het systeem van de gemeenteraad. Zo kunnen zij vanaf hun nieuwe zitplaats voor of tegen moties en amendementen stemmen door het gebruik van hun persoonlijke toegangspasje.
Raadsleden kunnen ook het woord voeren vanaf de nieuwe zitplaats. De camera's in de zaal zijn ook allemaal opnieuw ingesteld. Daardoor kan elk raadslid in beeld gebracht worden, als diegene het woord heeft. Raadsleden krijgen via diverse ingangen toegang zodat de anderhalvemetermaatregel kan worden opgevolgd. En ook zal er na de vergadering geen koffie worden geserveerd.
De fysieke raadsvergadering beperkt zich tot de plenaire zaal. In de andere, kleinere vergaderzalen in het stadhuis worden geen vergaderingen gehouden.
De fysieke gemeenteraad heeft wel gevolgen voor gemeenteraadsleden die vanwege corona liever niet bijeen komen. "Die raadsleden kunnen dan niet meestemmen", zegt Pruim. De wet maakt het niet mogelijk dat stemmingen tegelijkertijd fysiek én digitaal kunnen worden gehouden. En dat houdt in dat raadsleden die de fysieke vergadering niet willen bijwonen daarmee hun stemrecht opgeven over de onderwerpen die in die vergadering aan de orde komen.