Verkoopproces Alnovum gestopt na integriteitsonderzoek naar koper

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere is midden in het koopproces gestopt met de verkoop van het kantoorgebouw Alnovum aan Seminarie B.V.. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Aanleiding voor de ontbinding is een advies van het Landelijk Bureau Bibob over de koper van het gebouw. De inhoud van dat advies is geheim, maar was voor de gemeente Almere reden om de transactie te beëindigen.

Het Alnovum is een kantoorgebouw bij station Almere Centrum. In 2017 is het pand onder voorwaarden verkocht aan Seminarie B.V. uit Bavel. De gemeente Almere vond in 2019 dat er een integriteitsonderzoek naar de koper moest komen, omdat er een bestuurswissel was geweest. De koper, Pieter Bosma, werd in 2019 in verband gebracht met verschillende oplichtingszaken, faillissementen en mislukte bouwprojecten.

De gemeente Almere zegt nu dat het verbreken van de koop van het Alnovum vorig jaar is gemeld aan Seminarie. Het Brabantse bedrijf heeft daar niet meer op gereageerd, maar de gemeente Almere sluit niet uit dat de koper een juridische procedure start.

Wat is de toekomst van het Alnovum?

Het Alnovum stond voor de verkoop in 2017 al jarenlang grotendeels leeg. Eerdere plannen om er een hotel van te maken, zijn gestrand. Seminarie B.V. had grootse plannen met het gebouw. Het Alnovum bestaat uit een zwart en een wit gebouw. In het zwarte gebouw moest een viersterrenhotel met 120 kamers komen. In het witte gebouw met de groene glasplaten moesten kantoren komen.

De gemeente Almere gaat de toekomst van het gebouw nu heroverwegen. De optie van een nieuw verkooptraject is er, maar ook kan het gebouw als gemeentelijk vastgoed in de visie voor het stationskwartier worden opgenomen. Het college van burgemeester en wethouders zegt dat nieuwe voorstellen met de gemeenteraad worden besproken.

Onze Ambassadeurs