Inspectie Gezondsheidszorg over failliete ziekenhuizen: 'Iedereen onvoldoende'

Geschreven door Redactie

"In dit dossier krijgt iedereen een onvoldoende", zegt het hoofd van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) Ronnie van Diemen over het faillissement van ziekenhuizen van de MC IJsselmeerziekenhuizen in het Financieele Dagblad. De MC IJsselmeerziekenhuizen met vestigingen in Lelystad, Dronten, Emmeloord en Urk werden op 25 oktober vorig jaar failliet verklaard.

Alle instanties schoten tekort, stelt de inspecteur-generaal. "Iedereen heeft z'n stinkende best gedaan. En toch, als de zorgverzekeraar besluit niet meer te contracteren, dan valt zo'n ziekenhuis als een kaartenhuis om", aldus Van Diemen in het FD. "We wisten dat het kon gebeuren, maar niet zo plotseling, met zulke nare gevolgen voor kwetsbare mensen die op dat moment in het ziekenhuis lagen."

Van Diemen zegt er 'slecht van geslapen' te hebben en schuwt haar eigen verantwoordelijkheid niet. "Wij hadden hier zeker een verantwoordelijkheid. Het dossier was belegd bij alle instituties, maar de patiënt die zegt 'Wie zorgt er nu voor mij' was vergeten."

Om herhaling te voorkomen wil Van Diemen dat er regiehouders komen. "Net als in het ziekenhuis, waar er altijd één hoofdbehandelaar moet zijn. Heb je er vijf, dan is niemand verantwoordelijk."

Onze Ambassadeurs