'Geen misstanden bij afschot van edelherten'
Er zijn geen misstanden of overtredingen geconstateerd bij het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat zegt het college van Gedeputeerde Staten in reactie op een filmpje dat vorige week opdook op sociale media.
Daarop is te zien dat een hert, dat in of dicht bij de roedel loopt, geraakt wordt door een kogel. Het dier sterft niet meteen, maar levert gedurende langere tijd een doodsstrijd. De opnames zijn gemaakt in de sneeuw, op 9 en 10 februari.
Voor de PVV en de Partij voor de Dieren bewijst het filmpje dat jagers zich niet aan de regels houden. Er mag namelijk niet geschoten worden op dieren die zich in een kudde bevinden omdat dat veel onrust in de groep veroorzaakt. Er is in het filmpje bovendien sprake van onnodig lijden, en ook dat is in strijd met de afspraken. Daarnaast hadden de dieren met rust moeten worden gelaten tijdens het strenge winterweer, zo redeneren de PVV en de Partij voor de Dieren.
Hoewel gedeputeerden Rijsberman en Smelik spreken van afschuwelijke beelden, zijn er volgens hen geen overtredingen of misstanden geconstateerd. De Omgevingsdienst houdt daar toezicht op en heeft ook controles uitgevoerd in de Oostvaardersplassen. De manier waarop de jagers te werk gingen was geen reden om in te grijpen, zo heeft de Omgevingsdienst aan het provinciebestuur laten weten. Gedeputeerde Rijsberman heeft de beelden ook besproken met Staatsbosbeheer die het terrein beheert. Voor hem is duidelijk dat er niet op een dier binnen de roedel, maar aan de rand van de roedel werd gejaagd, en dat zou wel mogen.
'Stop met doodsbedreigingen'
Rijsberman deed nog een nadrukkelijke oproep aan iedereen die zich met welzijn van dieren bezighoudt: stop met doodsbedreigingen aan het adres van provinciemedewerkers. Naast het feit dat bedreigingen heel vervelend zijn, is de provincie ook niet de instantie waar klachten over het dierenwelzijn thuishoren. De provincie is namelijk wel verantwoordelijk voor het beleid, maar niet voor de uitvoering ervan en de controle daarop.
Voor de Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) is het filmpje overigens aanleiding om een handhavingsverzoek bij de Omgevingsdienst in te dienen, zodat er niet weer op deze manier dieren worden afgeschoten. De Omgevingsdienst moet hier officieel nog op reageren.