Almere City FC vindt vaccin tegen verlies

Voor vaccins moet je in Oss zijn. Op slechts 6,8 reiskilometers van het Frans Heesen Stadion, een goede 10 minuten rijden vanaf de middenstip, liggen de coronavaccins in dozen hoog opgestapeld. Uitgerekend in de provincie waar de ziekte vorig jaar maart voor het eerst grof om zich heen sloeg, vindt Almere City FC na twee slechte ‘Brabantse nachten’ een vaccin tegen verlies. In het Frans Heesen Stadion is het wel billenknijpen: 2-4.

Een ijzige schreeuw gaat door de catacomben. Technisch manager Teun Jacobs balt de vuisten en schreeuwt het uit wanneer Elias Sørensen de 2-4 onder de doelman van TOP Oss schuift. Het typeert de spanning rondom het knotsgekke duel.

In Oost-Brabant lijkt het medicijn zich snel aan te dienen. De ploeg uit Almere oogt scherp, geïnspireerd. Voornamelijk aan de flanken spat de creativiteit bij tijd en wijlen over de Nelson Mandela boulevard. Binnen enkele minuten heeft John Yeboah, die op de oppervlakte van een euromunt kapt en draait, al enkele malen de defensie van TOP Oss dolgedraaid.

De openingstreffer wordt echter ingeluid aan de andere aanvalszijde: een afzwaaiende voorzet van Thibaut Lesquoy ploft op het hoofd van Thomas Verheydt, die de bal achter de keeper knikt.

Na die opening lijkt Almere City FC even het gas terug te nemen, maar wordt er af en toe toch verrassend gecombineerd. Een pirouette van Yeboah, die bediend wordt door Kaandorp, stuit op de doelman van Oss. En ook Damon Mirani komt van dichtbij niet tot de verdubbelaar.

Daniël Breedijk is na een half uur de gelukkige die de 0-2 op naam mag schrijven. Uit een corner stijgt hij boven zichzelf uit om Almere City FC in schijnbaar rustig water te krijgen. Dat is broodnodig, omdat Mart Remans even daarvoor de troepen weer even heeft wakker geschud. Remans raakt de dwarslegger, nadat keeper Woud een afstandsschot niet onder controle krijgt.

Na de 0-2 volgen de kansen elkaar snel op, maar is Almere City FC te onzorgvuldig. Kaandorp en Yeboah komen oog in oog met de keeper maar verzuimen de Ossenaren te pijnigen. Dat komt in de Keuken Kampioen Divisie onherroepelijk als een boemerang bij je terug. In de tweede helft is het namelijk Philippe Rommens die kort na rust met een afstandsknal de spanning terug in de wedstrijd brengt.

De aansluitingstreffer werkt verlammend. Dennis van der Heijden heeft tien minuten na het Osse doelpunt de gelijkmaker op de knie, maar richt de bal verrassend naast. Voormalig Almere City FC-speler Kyvon Leidsman is gelukkiger. Hij verandert een schot in de zestien van richting en promoveert deze tot gelijkmaker.

Het is de kleinste man van het veld die Almere City FC van het infuus haalt. Een geniepige vrije trap van Receveur laat John Yeboah vrij in de zestien en die kopt ongeroerd raak. Almere City FC geeft die voorsprong niet meer weg. Diep in de blessuretijd wordt de wedstrijd door twee invallers definitief beslist, als Elias Sørensen binnenwerkt na keurig te zijn bediend door Xian Emmers.

Over acht dagen is Almere City FC onderdeel van een FieldLab tegen SC Cambuur. Het is te hopen dat het verliesvaccin dan op volle toeren werkt. In het Yanmar Stadion wordt voor maximaal 1.500 supporters om 12.15 uur afgetrapt. Seizoenkaarthouders kunnen zich aanmelden via ticketing@almerecity.nl