Kandidaat-raadsleden gezocht 'die het beter weten'

Geschreven door Redactie

De gemeenteraadsverkiezingen zijn pas volgend jaar, maar de zoektocht naar geschikte kandidaat-raadsleden is al in volle gang.

Leefbaar Almere lanceerde deze week een zoektocht naar geschikte kandidaten.

In een folder is een opvallende beschrijving te lezen van geschikte personen. Zo wordt onder meer gevraagd naar 'de roepende langs de zijlijn' en 'mensen die zeggen het beter te weten'. Volgens fractievoorzitter Kees Ahles van Leefbaar Almere herkent hij zichzelf in die beschrijving. "Zo zijn we zelf ooit begonnen als Leefbaar Almere", legt hij uit. "Als kaartclubje dat alleen maar mopperde op de gemeente Almere en besloot zelf iets te gaan doen."

Volgens hem heeft iedereen wel talent om iets met de politiek te doen, maar wordt er altijd een reden gezocht waarom dat moeilijk of lastig is. "En die doelgroep willen we juist aanspreken", vertelt Ahles. "Mensen die lekker in hun vel zitten, een hart hebben voor de stad en ook graag iets willen veranderen."

Stage

De PvdA in Almere zoekt kandidaten via het aanbieden van stageplekken. "Wij hebben goede ervaringen met deze methode", zegt fractievoorzitter Ruud de Jonge. "Je neemt dan ook mensen mee in wat het betekent om raadslid te zijn." De Jonge heeft zelf ook stage bij de fractie gelopen, voordat hij raadslid werd.

Volgens hem is het belangrijk om goed na te denken over het raadslidmaatschap. "Het is een beslissing die je niet zomaar neemt", vertelt hij. "Ook omdat een raadlidmaatschap toch tussen de 15 en 20 uur in de week kost. En dat is niet zomaar iets." Volgens hem moet het werk je liggen en moet je het leuk vinden. "En als dat ontbreekt, dan is het misschien geen goed idee."

Onze Ambassadeurs