Vallen in je dromen? Dit is wat het voor jou betekent

Geschreven door Redactie

Heb je ooit een vreemde droom meegemaakt waarin je jezelf in het niets ziet vallen? Heeft het je doen schrikken uit een diepe slaap wakker te worden? Hoe bizar het ook klinkt, veel mensen ervaren levendige dromen tijdens het slapen. Dromen over vallen zijn, vreemd genoeg, een van de meest voorkomende.

Volgens psychologen en slaapdeskundigen kunnen vallende dromen verschillende dingen betekenen, afhankelijk van factoren zoals de psyche van een dromer, achtergrond en andere associatie.

Dromen over vallen kunnen zelden een situatie in jouw leven vertegenwoordigen of nabootsen waarin je de controle of het evenwicht verliest. Het kan iets te maken hebben met je persoonlijke leven, relatie, werk, huis of universiteit. Deskundigen zeggen dat, net als andere droomsymbolen, vallende dromen een dromer kunnen helpen een trigger te begrijpen die mogelijk uw aandacht nodig heeft, of kunnen wijzen op je kwetsbaarheid. Wat een vallende droom probeert te symboliseren, kan ook afhangen van de manier waarop je in je dromen bent gevallen. Ben je gevallen en je evenwicht verloren? Ben je door iemand geduwd? Of heb je iemand zien vallen? Ze kunnen allemaal een andere symboliek hebben!

Als je jezelf in je dromen ziet vallen, maar je aan iets vasthoudt dat dit verhindert, belichaamt het dat je iets in je leven probeert te herstellen of te repareren waar je misschien geen controle over hebt. Als je een fase hebt doorgemaakt van onrustige relaties, uiteengereten gezinnen, uit elkaar gaan en dingen proberen op te lossen, kan het heel gewoon zijn om deze droom te ervaren.

Als er een klif in je droom zit, of als je bij een rand naar beneden valt, kan dit worden geïnterpreteerd als een signaal om dingen te vertragen in je leven en niet overhaast of extreem te zijn. Dromen kunnen ook verschillende dingen symboliseren, afhankelijk van de manier waarop je landt. Deskundigen zijn bijvoorbeeld van mening dat als je op je voeten landt, dit kan duiden op een correctie of het overwinnen van een obstakel dat je met succes zou kunnen ondergaan. Integendeel, dromen om naar de bodem te vallen, in het diepe, kan iets negatiefs betekenen, misschien dreigende problemen, mislukkingen of gewoon het bereiken van de onderkant van een situatie die je misschien doormaakt.

Voor veel mensen is dit de meest voorkomende oorzaak van vallen (tenminste in hun dromen). Als je je evenwicht verliest en als gevolg daarvan valt, kan dit betekenen dat er een incongruentie, niet-compatibiliteit of een disbalans in jouw leven is, die je probeert te corrigeren. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom deze onbalans optreedt: door een financiële crisis, een slechte balans tussen werk en privé, moeite om te settelen, vasthouden aan iets uit het verleden. Al deze factoren kunnen zwaar op je hoofd drukken en je onbewust beïnvloeden, waardoor je vatbaarder wordt voor dromen over vallen.

Wat als je droomt dat iemand anders valt? Voor de meeste dromers vestigen vallende dromen de aandacht op hun eigen tekortkomingen en kwetsbaarheden. Voor sommigen kan het echter ook gebeuren dat ze met de vinger wijzen naar de mislukking van iemand anders (waarschijnlijk iemand die dicht bij hen staat), de angst om in de steek gelaten te worden. Als je iemand anders in je droom ziet vallen, betekent dat waarschijnlijk een soort wrok, of een opgekropt gevoel dat je in de steek wordt gelaten door iemand die dicht bij je staat. Het kan ook betekenen dat de dromer zelf iets goeds probeert te doen voor de ander, maar daar niet in slaagt. Door je levenssituatie te analyseren, zelfbewust te zijn en te weten hoe je je voelt over degenen om je heen, zul je dichter bij het besef komen van de betekenis achter deze vreemde droom.

Vallende dromen komen vaak voor en kunnen voor mensen een chronisch recidief zijn. Het kan ook snel onaangenaam worden en iemand wakker maken uit een diepe slaap. Hoewel je dergelijke triggers of de situaties die ervoor kunnen zorgen dat je deze dromen ziet, eenvoudigweg niet kunt negeren, zeggen experts dat het allerbelangrijkste is om de stressfactoren in je wakende staat te analyseren en eraan te werken en weer een gevoel van evenwicht te krijgen. Als je deze dromen vaak ziet, probeer dan indien mogelijk een slaapdagboek bij te houden. Door de volgorde van je dromen op te schrijven, of de delen van wat je je herinnert, kun je de punten met elkaar verbinden en dichter bij je onderbewuste gedachten komen. Analyseer en herbeoordeel gebieden van je leven die  je mogelijk stress bezorgen, of het nu werk, relaties of thuis is. Met zelfbewustzijn en inzicht kun je beter omgaan met je nachtmerrieachtige dromen en de controle over je leven grijpen.


Onze Ambassadeurs