Imago Almere bezig aan opmars: ´tijd van verdedigen voor Almere is voorbij´

Geschreven door Redactie

Het imago van Almere is de laatste jaren aan een opmars bezig. 9 op de 10 Almeerders geven aan (een beetje) trots te zijn op de stad, dat blijkt uit onderzoek van de Gemeente.

Imagodeskundige Zabeth van Veen: “In Almere zie je veel online activiteit van de inwoners, er is veel positieve energie vanuit Almeerders. Het helpt ook dat Almere de laatste tijd in de media genoemd wordt als redder in woningnood.”

Almere werd in het verleden door de Volkskrant bestempeld als ‘de lelijkste stad van Nederland’. “De lezers van die krant zijn een ander publiek dan de mensen die in Almere wonen. Die mensen wonen niet voor niks in Almere. Steeds meer gezinnen zien het groen en de ruimte in Almere. Er is een imagoverandering gaande. Het verdedigen dat je in Almere woont begint een beetje te verdwijnen. Dat doet ook wat met de inwoners.”

De grootste groep van de deelnemers aan het onderzoek (48%) geeft aan dat mensen van buiten Almere positiever over onze stad denken, 28% denkt dat dit gelijk blijft, 15% geeft aan dat het imago van Almere slechter wordt en 9% heeft geen idee wat mensen van buiten Almere van onze stad vinden

De imagodeskundige haalt een quote van hoogleraar planologie Len van de Klerk aan die haar doet denken aan Almere:

Het is onterecht dat Almere als afvoerputje wordt gezien. In steden waar je nooit iets van hoort gaat het beter dan steden waar je veel van hoort.”

Volgens Van Veen is een van de redenen dat het imago van Almere aan een opmars bezig is, mede te danken aan de inzet van de Almeerse gemeenteraad. “Je merkt het al aan de slogan van Almere: ‘Het kan in Almere’, het geeft aan dat gemeenteraad ambitie heeft. De Gemeenteraad heeft een visie voor langere tijd. Dat is nodig om het imago op te krikken.”

Onze Ambassadeurs