Operatie Roos voorlopig uitgesteld

Geschreven door Adriaan Krijgsman

De operatie die de ernstig zieke Roos (53) uit Almere op vrijdag 21 mei in Barcelona zou ondergaan, gaat voorlopig niet door. Dit slechte nieuws kregen Roos en haar man Eric onlangs van de chirurg dr. Gilete.

Roos is diep geschokt: "Op 5 mei om 11:00 uur hadden wij een Zoomgesprek met dr Gilete. Wij dachten dat dit het laatste gesprek voor vertrek richting Barcelona volgende week zou zijn en zaten vol verwachting klaar voor de laptop. Alles was al geregeld en de dingetjes die nog geregeld moesten worden, daar hadden we nog alle tijd voor".

Het gesprek met de chirurg kreeg al snel een heel vreemde wending: "Dr. Gilete had de scans nog eens nagekeken en overleg gehad. Op de MRI van mijn hersenen die in 2018 was gemaakt na de TIA die ik had gehad, zaten wat kleine bloedingen rechts in mijn hersenen, waarvan niet bekend was of het oude of nieuwe bloedingen waren. Volgens dr. Gilete waren het, toen hij vorig jaar de beelden had bekeken, waarschijnlijk oude bloedingen. Hij had echter de scans afgelopen week nogmaals goed bekeken om zich in te lezen voor de operatie en er blijken op die beelden ook bloedingen links in mijn hersenen te zitten. Nu opereren zou mij maar een kans van 30% geven op een goede afloop. Ik zou kunnen overlijden op de operatietafel of een zware beroerte krijgen en als een kasplantje verder moeten leven", zo vertelt Roos geëmotioneerd.

Dr Gilete wil nu eerst een hematoloog onderzoek laten doen en een risicoanalyse krijgen m.b.t. de operatie en hoe het risico op complicaties eventueel vermeden kan worden. Dit kan niet binnen 2 weken, dus de operatie is bij deze voorlopig uitgesteld.

Roos vertelt verder: "Een hematoloog in Nederland vinden die dit gaat doen zonder een verwijzing van een Nederlandse arts, is onmogelijk. We hebben dus nu de vraag in Barcelona neergelegd of dit daar uitgezocht kan worden. Het lijkt ons ook logisch, aangezien er in Nederland geen kennis over deze operatie is en in Barcelona kunnen ze dit dus efficiënter uitzoeken. Er zal waarschijnlijk wel weer een extra kostenplaatje aanhangen. Een andere keuze dan doorvechten is er helaas niet, dus we moeten door".

De operatie is hoogstnoodzakelijk, omdat haar nek het gewicht van het hoofd niet meer kan dragen. De ziekte is levensbedreigend. Een normaal leven leiden is voor de Almeerse onmogelijk. De verwachting is nu dat de operatie, zij het onder gewijzigde omstandigheden, binnen afzienbare tijd alsnog kan plaatsvinden.

Wil je Roos steunen, kijk dan op www.geefrooseentoekomst.nl.

Onze Ambassadeurs