Veertien scholen gaan samen de strijd aan tegen het lerarentekort
Veertien scholen in de provincie mogen sinds deze week de titel 'opleidingsschool' dragen. Om dat voor elkaar te krijgen is de samenwerking gezocht met twee lerarenopleidingen. De partijen heten samen Opleidingsschool Oostelijk Flevoland (OSOF).
Het is voor het eerst dat zo veel Flevolandse scholen de krachten bundelen om leraren op te leiden. Doel is onder meer om het lerarentekort terug te dringen op de deelnemende scholen.
Op een opleidingsschool worden de aspirant-leraren begeleid in hun leerproces. Dat is dus meer dan alleen stage lopen op een school, vertelt Rhody Matthijs van Porteum. Dat het collectief nu de titel opleidingsschool heeft is volgens hem bijzonder. "Dat word je namelijk niet zomaar. Je moet aan allerlei eisen voldoen." Een panel heeft beoordeeld dat de scholen voldoen aan de richtlijnen.
"Door op verschillende werkplekken ervaring op te doen, ontdekken studenten hoe divers de populatie aan leerlingen is, leren ze om te gaan met verschillen in tempo en diepgang en ontwikkelen ze grensoverschrijdende bekwaamheden", staat in het rapport van het panel.
Eigen cultuur en werkwijze
De toekomstige leraren krijgen door de samenwerking de mogelijkheid om allerlei vormen van onderwijs te ervaren. "De veertien scholen die samenwerken hebben elk hun eigen cultuur en werkwijze. Deze volle breedte maakt dat leraren in opleiding de kans krijgen een werkplek te vinden die bij hen past", zegt projectleider Saskia van Douwen.
Scholen die meedoen zijn onder meer Porteum in Lelystad, het Almere College in Dronten, Eduvier Lelystad en het MBO College Lelystad.