Verloskundigen willen weten of er behoefte is aan een geboortecentrum

Geschreven door Redactie

Flevolandse verloskundigen zijn een enquête gestart om er achter te komen of vrouwen behoefte hebben aan geboortecentra in Lelystad en Emmeloord. Sinds het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad is de afdeling verloskunde dicht.

Het idee van een geboortecentrum is dat de vrouw samen met haar verloskundige naar een speciaal voor de bevalling ingerichte kamer kan. Daar is geen gynaecoloog aanwezig. Als er zich complicaties voordoen of als de vrouw pijnbestrijding wil, moet ze alsnog naar het ziekenhuis.

In de enquête kunnen vrouwen aangeven of ze zouden kiezen voor een geboortecentrum en in welke plaats het gebouw moet komen.  Verder kunnen ze aangeven welke faciliteiten er aanwezig moeten zijn, zoals een bevalbad en lachgas. 

Het St Jansdal-ziekenhuis in Harderwijk heeft aangegeven om na de overname van het ziekenhuis in Lelystad hier een geboortecentrum op te zetten. Ook in een zorgvisie van verzekeraar Zilveren Kruis wordt zo'n centrum voorgesteld als alternatief voor de acute verloskunde. In een geboortecentrum zou de verloskundige een belangrijke rol moeten krijgen.

Onze Ambassadeurs