Dagje uit in de provincie soms flink duurder geworden

Geschreven door Redactie

De prijzen voor een dagje uit in Flevoland zijn bij verschillende attracties de afgelopen vijf jaar flink gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland door de entreekosten van attracties in de provincie in tijd te vergelijken.


Zo is de toegangsprijs van de Orchideeënhoeve in Luttelgeest in vijf jaar tijd met 38% gestegen. Voor museum Schokland moet zelfs 50% meer worden betaald dan in 2014. Grootste stijger is Almere Jungle. Waar de entree vijf jaar geleden nog twee euro bedroeg, moet nu voor een toegangskaartje vijf euro twintig worden betaald, een stijging van 160%. 


Een mogelijke verklaring voor de stijgingen is dat verschillende attracties de afgelopen periode veel hebben geïnvesteerd en dat bezoekers aanzienlijk meer geboden wordt. 


Niet overal is de stijging even fors. Attractiepark Walibi Holland in Biddinghuizen en het Aviodrome in Lelystad hebben de toegangsprijzen met slechts enkele procenten verhoogd. Meerzoo in Marknesse, Museum Nagele en Netl De Wildste Tuin in Kraggenburg hebben de prijzen gelijk gehouden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de kosten van een dagje uit in Nederland ook onderzocht. Het instituut komt tot de conclusie dat de kosten voor een entreekaartje sterker stijgen dan de consumentenprijzen. Die stegen gemiddeld met bijna 7%. Het CBS rekende uit dat de Nederlander 17% meer betaalt voor een museum en 14% meer voor een attractiepark dan van vijf jaar geleden.

Ook eten en drinken tijdens het uitgaan is duurder geworden. In een restaurant moet bijna 12% meer worden betaald dan in 2014. Vooral fastfood werd duurder; de prijzen in deze categorie stegen in vijf jaar met 15%. Een verklaring voor de stijgingen geeft het CBS niet.