Land Art Weekend trekt bezoekers naar kunst in de buitenlucht

Geschreven door Redactie

Liefhebbers van kunst konden dit weekend in de buitenlucht hun hart ophalen tijdens het Land Art Weekend.

Het weekend is als het ware het open huis van alle negen landschapskunstwerken in de provincie.

Bezoekers konden bij alle landschapskunstwerken tekst en uitleg krijgen over de achtergronden van het object, zegt Martine van Bemmel van de organisatie. "We hebben bij alle negen objecten gidsen staan die weten wat het kunstwerk is, waar het voor staat en hoe het is gemaakt. En zij kunnen bezoekers ook tips geven over welke andere kunstwerken in de smaak kunnen vallen."

Landschapskunst

Dat Flevoland veel landschapskunst heeft, bleek bij meerdere bezoekers bekend. Het was voor meerdere bezoekers de reden om dit weekend naar Flevoland te komen. In Lelystad was een gids aanwezig bij het beeld Exposure op de Markerstrekdam bij de Houtribsluizen. "Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd en dan ben je goed op de hoogte van wat er speelt", zegt één van de bezoekers. "Dan ken je de collectie Land Art Flevoland. En dan is zo'n weekend wel een mooie gelegenheid om bij een aantal kunstwerken langs te gaan.' Haar metgezel zegt zeer onder de indruk te zijn van het beeld van de hurkende man bij Lelystad. 'Je ziet het al van grote afstand. En als je het beeld nadert, dan zie je de vorm van het beeld telkens veranderen."

Mensen met vragen over Exposure konden op de strekdam terecht bij beeldend kunstenaar én gids Foktje Verhoef. De meeste mensen blijken dezelfde vraag te hebben over het beeld. 'Hoeveel bouten zitten er in ', zegt Verhoef. Dat zijn er trouwens 14284.

Niet Uniek

Landschapskunst is niet uniek voor Flevoland. Maar dit is wel de provincie met de meeste werken, weet Martine van Kampen. Ze schreef een boek over alle werken in Flevoland Land Art Live. Het is bedoeld als catalogus van alle landschapskunstwerken in Flevoland. "De landschapskunst is in de jaren zestig van de vorige eeuw vanuit de VS naar Nederland komen overwaaien. En dat was juist ook de periode waarin Flevoland werd aangelegd. De landschapskunst sloeg heel goed aan. Er was ruimte genoeg."

"Wij wonen nu een jaar in Flevoland en we waren nog niet eerder naar het beeld toe gegaan", zegt een bezoeker op de fiets. "Ik zag het natuurlijk vanuit de auto maar het is heel bijzonder om het ook van dichtbij te zien.' Hij vindt wel dat het beeld van Anthony Gormley er wat bijzonder bij staat. "Het lijkt toch net een poepende man", zegt hij. De bezoeker leek zich er nog niet van bewust dat het beeld die bijnaam al draagt sinds het moment van plaatsing op 17 september 2010.



Onze Ambassadeurs