Zelfbedieningsrestaurants hopen snel open te kunnen; 'Dit is balen'

Geschreven door Redactie

De horeca is weer open. Na maanden geduld mogen we weer binnen in een restaurant plaatsnemen. Maar je kunt nog niet overal naar binnen. Restaurant Breed in Almere Buiten moet bijvoorbeeld de deuren voorlopig nog gesloten houden. Dat komt omdat het een zelfbedieningsrestaurant is. En restaurants met die formule kunnen nog niet open.

Bij eigenaar Anni Zhou van restaurant Breed ging de vlag uit toen ze hoorde dat de horeca weer open mocht. Maar die blijdschap was van korte duur. "De opening geldt niet voor zelfbediening", zegt Zhou. "Dat was wel even flink balen."

Bij Breed komt er geen ober met het bestelde eten aan tafel. Bij zelfbediening stellen de gasten zelf hun diner samen bij de verschillende buffetten. Daar staan de koks gerechten te bereiden en klanten kunnen die dan daar pakken. "Dat betekent dat de gasten in beweging zijn en niet stilzitten aan een tafel." Zhou denkt dat dat de reden is voor de overheid om de openstelling van zelfbedieningsrestaurants nog even uit te stellen.

Het restaurant heeft overwogen de formule aan te passen en tijdelijk over te stappen naar bediening, maar dat bleek niet haalbaar. "Het is heel moeilijk nu om personeel te krijgen. En het zou voor ons betekenen dat we opeens heel anders moeten gaan werken", zegt Zhou.

Breed heeft besloten te wachten tot ook zij weer gasten mogen ontvangen. "We hopen op juli. En dan gaan we vlammen."





Onze Ambassadeurs