Gevolg tweede coronagolf: werkloosheid loopt flink op

Geschreven door Redactie

De opvallend lage werkloosheid loopt dit jaar toch flink op, tot bijna 5 procent aan het eind van dit jaar. Dat verwacht het Centraal Planbureau, het belangrijkste adviesorgaan van de regering op economisch gebied. Volgend jaar zal de werkloosheid weer afnemen tot 4,5 procent eind 2022.

In november van 2020 ging het CPB er overigens nog vanuit dat de werkloosheid dit jaar zou oplopen tot ruim 6 procent. Vorig jaar lag de werkloosheid op 3,8 procent van de beroepsbevolking. Het herstel van de economie is 'in zicht', zo meldt de instantie vandaag in zijn raming.

Maar de gevolgen van de economische crisis werken nog wel door. De tweede golf zorgt ervoor dat de economie dit jaar met 2,2 procent zal groeien. In november ging het CPB nog uit van groei van 2,8 procent. Volgend jaar verwacht het CPB een groei van de Nederlandse economie van 3,5 procent.

Sommige sectoren zijn dan wel heel hard geraakt door de crisis en vooral de lockdown, zoals de horeca en winkels, maar de economie als geheel presteert relatief goed. "Herstel is in zicht, maar ook als straks het virus onder controle is, werken de economische gevolgen van de crisis nog door", aldus het CPB.

Onze Ambassadeurs