Jongeren lacherig over actie tegen lachgas

Geschreven door Redactie

Op zaterdag 14 augustus werd door vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven in de omgeving van Almere Stad geflyerd om mensen te informeren over de risico’s van lachgas en drugs. Een kleine 2000 boekjes werden verspreid.

Bij de Ally Kiosk aan de Marktmeesterstraat, die twee jaar geleden bewust met de verkoop van lachgas is gestopt, bracht de stichting een stapel infoflyers over lachgas.

Vandaar ging het team de wijken in. Naast huis aan huis distributie werden verschillende buurtbewoners aangesproken. Het team raakte tijdens hun actie met een leerkracht in gesprek die geïnteresseerd raakte in de manier van lesgeven van de stichting Geen Drugs-Wel Leven. Jongeren die het team passeerde reageerden lacherig dat drugs juist ‘goed’ was, maar namen wel een boekje aan.

Toekomst jeugd op het spel

“Wij hebben niet de illusie dat wij jongeren met één klein boekje op andere gedachten brengen”, zegt Robert Kruijt van de stichting. “Maar dat weerhoudt ons niet om deze acties te blijven doen. Het blijft belangrijk om ons geluid te laten horen. We hopen daarmee meer bewustwording te creëren en dat er meer aan drugspreventie wordt gedaan.”

Stichting Geen Drugs-Wel Leven pleit in ieder geval voor meer voorlichting. Eerlijke en volledige voorlichting over lachgas en drugs in het algemeen. Niet met een verwijtend vingertje dat je geen drugs moet nemen, maar goede informatie over wat drugs in je lichaam doet; waarom het zo verslavend is, en wat de gevolgen op de langere termijn kunnen zijn.

De stichting maakt zich oprecht zorgen over de toekomst van onze jeugd. Robert legt uit waarom: “De gevolgen van drugsgebruik op de langere termijn worden vaak onderschat. Wanneer je psychosegevoelig bent kun je bijvoorbeeld jaren later nog een psychose krijgen.

Internationale campagne voor een drugsvrije wereld

De voorlichtingscampagne van Geen Drugs-Wel Leven maakt deel uit van de internationale campagne Drug Free World, opgericht vanuit Scientology International. Kern van de campagne is een volledig lespakket met boekjes en korte filmpjes over verschillende soorten drugs. Scientology oprichter L. Ron Hubbard verklaarde al in 1969 dat “dat drugs weleens het meest destructieve element zou kunnen zijn voor onze samenleving.”

Robert: “Kijken we naar Nederland, dan zien we de destructieve gevolgen van drugs overal om ons heen. Los van alle criminaliteit, milieuvervuiling en verharding van de onderwereld, zorgt drugs ook dichter bij huis voor kleine en grote drama’s. Denk daarbij alleen al aan de meer dan 60 jongeren die in een rolstoel zijn beland na overmatig lachgasgebruik…”

Een drugsvrij leven – het nieuwe normaal

Stichting Geen Drugs-Wel Leven is van mening dat drugsgebruik niet zonder risico is en dat we af moeten van het idee dat het erbij hoort. Een van de belangrijkste manieren om deze trend te doorbreken is ervoor te zorgen dat drugs niet meer normaal wordt gevonden en dat jongeren kiezen voor een drugsvrij leven. Volgens Robert is Zweden daarin een goed voorbeeld. “Daar lijkt na 25 jaar drugseducatie op scholen het tij nu te keren en zie je steeds meer jongeren die drugs niet cool vinden. Dat moet in Nederland ook mogelijk zijn.”

Onze Ambassadeurs