Welkom in de Vrijstad Christiania

Geschreven door Redactie

De door hippies zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave in Kopenhagen.

In 1970 werd Christiania gesticht door een groep hippies die de verlaten militaire kazerne Bådsmandsstrædes Kaserne kraakten. Meerdere pogingen van de Deense regering om de krakers te verwijderen liepen op niets uit waardoor er eind jaren zeventig werd besloten om Christiania als “sociaal experiment” te tolereren.

In eerste instantie betaalden de inwoners geen belasting, ook water en stroom werden “gratis” verkregen. Het totale gebied is 7,7 hectare groot en er wonen c.a. 1000 mensen. Dit zijn voornamelijk krakers, anarchisten, mensen die moeite hebben om zich te conformeren aan de huidige maatschappij, kunstenaars en natuurlijk nog steeds hippies. Doordat zij zich semi-onafhankelijk hebben verklaard gelden er ook andere regels, wat bijvoorbeeld betekent dat (soft)drugsgebruik is toegestaan. In de hoofdstraat vind je een florerende handel in de verschillende soorten softdrugs. De buurt kent een vorm van zelfbestuur.

Via diverse toegangspoorten kun je wandelend of fietsend het terrein betreden, auto’s zijn er verboden. De vrijstad kent diverse winkeltjes, restaurantjes, zelfgebouwde huizen van gerecycled materiaal, kinderopvang, postkantoor en een eigen vuilnisdienst. Sinds 1995 bestaat er een overeenkomst tussen de bewoners van Christiania en de eigenaar van het gebied, het Deense Ministerie van Defensie. Sindsdien wordt er belasting betaald en een lage vorm van huur.Onze Ambassadeurs