Moet ik leren rijden in een handgeschakelde of een automatische auto?

Geschreven door Redactie

Als je leert autorijden, kan de vraag 'automaat of handmatig?' ter sprake komen.

Als je leert autorijden, kan de vraag 'automaat of handmatig?' ter sprake komen. Een van de meest voorkomende vragen die een leerling-bestuurder zal stellen, is "Is het gemakkelijker om te leren in een handgeschakelde auto of een automatische auto?"

En als de budgetten vaak krap zijn, komt vaak de vraag op of het duurder is om een handgeschakelde of een automaat te verzekeren.

Als je overweegt om te leren autorijden en op een kruispunt staat bij het beslissen of je handmatige of automatische rijlessen wilt nemen, hebben we een handige gids samengesteld om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen over welk type rijbewijs je wilt.

Het eerste waar je rekening mee moet houden, is dat als je leert rijden in een automatische auto, je in de toekomst alleen nog met automatische auto's mag rijden, terwijl als je in een schakel leert, je kunt kiezen of je een keer met een handgeschakelde of een automatische auto wilt rijden. Een schakelrijbewijs dekt beide soorten auto's, terwijl een automatisch rijbewijs alleen automatische auto's dekt.

Voor veel jonge bestuurders is een handgeschakelde licentie wellicht handiger bij het zoeken naar een eerste auto qua aanbod en prijs.

Het hebben van een schakel rijbewijs kan aantrekkelijker en betaalbaarder zijn voor een beginnende koper, omdat er meer variatie is om uit te kiezen. Brandstofefficiëntie is een ander voordeel, aangezien het brandstofverbruik in een handgeschakelde auto lager is dan in een automatisch voertuig.

Leren rijden in een schakel auto duurt langer. Als je handmatig leert, moet je gewoon meer leren, zoals koppelingsbediening en schakelen; dit zijn geen kenmerken van een automatische auto, dus er is minder om onder de knie te krijgen. Dit betekent dat het je meer kan kosten in lessen omdat je misschien meer nodig hebt. Maar automatische lessen zijn vaak duurder. De betere optie voor de meerderheid van de jonge leerlingen lijkt het behalen van een handmatig rijbewijs, het kan goedkoper zijn om te leren, goedkoper om te verzekeren en het geeft je veel meer koopopties.Onze Ambassadeurs