Journalist uit Almere vrijgesproken

Geschreven door Redactie

Een lokale journalist uit Almere is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van smaadschrift en smaad.

De journalist van Almere DEZE WEEK mocht aannemen dat berichten die hij van een wethouder kreeg veel te persoonlijk werden dat daardoor een zakelijk contact niet meer mogelijk was. Door daarover te publiceren, kreeg hij een algemeen belang.

De journalist en de wethouder hadden vaak zakelijk contact. Dat contact verliep zowel via de privé als via de telefoon. Eind mei 2018 kreeg de journalist een bericht via Facebook waarin ‘cymbub’ stond en emoticons van een kat, een duim en een smiley. Op 4 juni vond er een spraakoproep plaats vanuit de telefoon van de wethouder. In een spraakbericht van elf seconden hoorde de journalist geluiden die hij beschreef als ongepaste geluiden. Direct daarna stuurde hij naar een collega dat hij een ‘zelf bevredigende wethouder’ aan de telefoon had. De volgende dag sprak de journalist de wethouder er op aan over dat gesprek. De bestuurder bedankte de journalist en vroeg hem of hij geen ‘rode oortjes’ ervan kreeg. Dat was voor de journalist genoeg om te kunnen bevestigen dat het gesprek seksueel bedoeld was en niet per ongeluk gebeurd kon zijn. Hierop informeerde de hoofdredacteur van Almere DEZE WEEK de burgemeester en een dag later gingen ze op gesprek. De politierechter is dan ook van mening dat de journalist mocht besluiten dat de wethouder hem persoonlijke berichten heeft gestuurd die hij als onbetamelijk en misschien intimiderend heeft ervaren. Daardoor is de werkrelatie wethouder-journalist ernstig verstoord.

Er was daarom sprake van een algemeen belang en dus is er geen sprake van smaadschrift of smaad.