Moet ik leren rijden in een handgeschakelde of een automatische auto?

Geschreven door Redactie

Een van de meest voorkomende vragen die een leerling-bestuurder zal stellen, is "Is het gemakkelijker om te leren in een handgeschakelde auto of een automatische auto?"

En als de budgetten krap zijn, komt vaak de vraag op of het duurder is om een handgeschakelde of een automaat te verzekeren.

Het eerste waar je rekening mee moet houden, is dat als je leert rijden in een automatische auto, je in de toekomst alleen nog met automatische auto's mag rijden, terwijl als je in een schakel leert, je kunt kiezen of je met een handgeschakelde of een automatische auto wilt rijden.

Voor veel jonge bestuurders is een handgeschakelde rijbewijs wellicht handiger bij het zoeken naar een eerste auto omdat er meer is om uit te kiezen. Brandstofefficiëntie is een ander voordeel, aangezien het brandstofverbruik van oudere automatische voertuigen vaak hoger ligt dan handgeschakelde auto’s. Leren rijden in een schakel auto duurt langer. Als je leert rijden met een handmatige auto, dan moet je meer leren, zoals koppelingsbediening en schakelen; hier heb je in een automaat geen last van en is er minder om onder de knie te krijgen. Dit betekent dat je misschien meer lessen in een handgeschakelde auto nodig hebt. Maar automatische lessen zijn vaak duurder. De betere optie voor de meerderheid van de jonge leerlingen lijkt het behalen van een handmatig rijbewijs, het kan goedkoper zijn om te verzekeren en het geeft je veel meer koopopties.