CDA Almere wil vuurwerktraditie behouden

Geschreven door Redactie

Het CDA Almere is van mening dat het afsteken van -en samen kijken naar- vuurwerk in de buurt voor veel Almeerders een waardevolle traditie is.

Omdat het voornemen is om binnen drie jaar een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk binnen Almere in te voeren, komt de partij nu met een alternatief voorstel.

De vuurwerktraditie gaat ver terug tot aan de 13e eeuw, toen ontdekkingsreiziger Marco Polo vuurwerk voor het eerst naar Europa verscheepte. Samen naar vuurwerk kijken en het afsteken met je familie, vrienden en buren is voor veel mensen een feestje, dat tevens bijdraagt aan de sociale cohesie in de buurt. ‘Het is toch zonde dat mensen die zich netjes aan de regels houden, nu de dupe worden? Daarom is voor ons het afschaffen van consumentenvuurwerk zonder volwaardig alternatief onacceptabel, temeer hierover landelijk nog geen definitieve uitspraak is’, stelt fractievoorzitter CDA Almere, Bastiaan Malotaux. Daarbij denkt het CDA Almere dat het handhaven van een totaalverbod erg lastig en kostbaar is, want nu lukt het ook al onvoldoende om te handhaven op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden.

Daarom dient CDA Almere een motie in, waarin zij het college van BenW vraagt om alternatieven te onderzoeken. Hierbij kun je denken aan het (beperkt) toestaan van het afsteken van consumentenvuurwerk door buurtverenigingen of zogenaamde vuurwerkverenigingen. ‘Op deze manier kunnen we toch op een veilige manier tegemoet komen aan al die mensen die genieten van het samen afsteken van -en het kijken naar- vuurwerk in hun buurt’, concludeert Malotaux.