3 weetjes over de Melkweg

Geschreven door Redactie

Hier zijn 3 weetjes over de Melkweg die jij vast nog niet wist!


1. Onvermijdelijke botsing

De Andromeda Galaxy en de Melkweg bewegen naar elkaar toe met een snelheid van meer dan 400.000 kilometer per uur. Een botsing tussen twee sterrenstelsels is onvermijdelijk, al hoef je je er niet meteen zorgen over te maken. Dit zal nog eens 4 miljard jaar duren om te bereiken. Dan zal er geen catastrofale "frontale" botsing plaatsvinden. Deze twee sterrenstelsels zullen waarschijnlijk langzaam samensmelten en uiteindelijk een supergroot sterrenstelsel vormen. We zagen meteen twee keer zoveel sterren aan de nachtelijke hemel

2. De Melkweg wordt vergezeld door satellieten

Er draaien ongeveer 150 bolvormige sterrenhopen en honderdduizenden sterren om de Melkweg. Deze bolvormige sterrenhopen zijn een van de oudste sterrenstelsels in het heelal. Daarnaast draaien er tientallen zogenaamde satellietstelsels in een baan om het centrum van de Melkweg. De bekendste hiervan zijn de Kleine en Grote Magelhaense Wolken.

3. Bewegende gaswolk

Recente waarnemingen geven aan dat honderd waterstofwolken zich met een snelheid van 1,2 miljoen kilometer per uur van het centrum van het Melkwegstelsel verwijderen. Er wordt gezegd dat de oorzaak van deze situatie het turbulente proces in de kern van onze Melkweg is, zoals de "dood" van oude sterren en de continue vorming van nieuwe sterren. De melkweg heeft duidelijk niet al zijn geheimen prijsgegeven