Boekensalon Almere: de Surinaamse keuken

De Boekensalon Almere is een initiatief van de Nieuwe Bibliotheek, waarin boekhistoricus Garrelt Verhoeven op het podium van de theaterzaal van de bibliotheek in gesprek gaat met auteurs van nieuw verschenen boeken.

In deze laatste Boekensalon van dit jaar krijgt hij versterking van de Almeerse kookboekenschrijver, kok en televisiemaker Nadia Zerouali. Samen praten ze met twee bijzondere gasten – Judith Cyrus en Carl Haarnack -  over het Surinaamse kookboek en ze gingen kijken in de ‘Surinaamse kas’ in Almere Buiten, waar de lekkerste tropische specerijen, vruchten en groenten worden gekweekt.

Te gast is voedselontdekker Judith Cyrus die eerder dit jaar haar monumentale kookboek Paramaribo presenteerde, vol met Surinaamse gerechten. Daarnaast schuift Carl Haarnack aan, boekverzamelaar van ‘surinamica’ en groot kenner van de Surinaamse geschiedenis en cultuur. Hij toont speciaal voor deze gelegenheid bijzondere, historische Surinaamse kookboeken uit zijn eigen bibliotheek.

Nadia Zerouali

De Almeerse Nadia Zerouali groeide op in het oosten van het land, in Winterswijk, waar ze door haar moeder werd ingewijd in de liefde voor het koken. Ze besloot om verder te gaan in het eten en drinken en doorliep na de middelbare school de Hotelschool en een studie marketing & communicatie. Ze belandde in de food wereld en werkte voor tal van merken en instituten aan de ontwikkeling van recepturen en producten. Maar ze ging vooral ook schrijven voor culinaire tijdschriften en haar eigen kookboeken.

Inmiddels heeft ze een reeks succesvolle kookboeken op haar naam staan. In 2014 verscheen het prijswinnende Melk & dadels, geschreven over en met Marokkaanse moeders. Samen met Merijn Tol publiceerde ze in 2017 Souq, dat in dat jaar werd bekroond als het Gouden Kookboek. In 2019 volgde de culinaire roadtrip door Marokko Henna Hanina, een ode aan het land van haar oma. Maar we kennen haar natuurlijk ook van televisieprogramma’s zoals Binnenstebuiten en de culinaire NTR-serie Op zoek naar de granaatappel, die ze samen met Merijn Tol maakte. Nadia woont al vele jaren in Almere en is smaakmaker van de Flevocampus, onderdeel van Floriade 22, waarvoor ze als ambassadeur lesmateriaal, podcasts en workshops verzorgt.

Paramaribo

De Surinaamse keuken is even divers als de bevolking van het land en het is dan ook niet gemakkelijk om één favoriet gerecht te benoemen. Kenners zoals Judith Cyrus halen hun saoto, telo, saté en dawet bij de Javaan, maar voor hun bara en roti gaan ze naar de Hindoestaan, voor hun rijst met kip en kousenband, maispap en moksi bezoeken ze de Creool en voor de pom - zucht - daarvoor moet ze naar haar buurman, want zoals zijn oma die maakt, maakt niemand hem.
Paramaribo van Judith Cyrus gaat juist over déze smeltkroes, waarmee ze terugkeert naar haar Surinaamse roots. Ze laat zien hoe de diversiteit van de bevolking zich weerspiegelt in de veelzijdige Surinaamse keuken met bekende gerechten zoals saotosoep, pom en moksâleysi, maar ook minder bekende gerechten zoals gritbâna met tomtom, sopropo, hêrhêri en Surinaamse erwtensoep.

Buku Bibliotheca Surinamica

Carl Haarnack is de grondlegger en bibliothecaris van de grootste particuliere bibliotheek over de Surinaamse geschiedenis: Buku Bibliotheca Surinamica in Amsterdam. Zijn collectie omvat vele duizenden boeken, handschriften, documenten, prenten, kaarten en atlassen over de geschiedenis en cultuur van Suriname. Daaronder ook de vroegste Surinaamse kookboeken. Zo verscheen in 1954 Voeding goed, Volk gezond, tijdens de gelijknamige voedseltentoonstelling in Paramaribo. Het zeldzame boekje geeft in 216 recepten een beeld van de Afro-Surinaamse, de Hollandse, de Hoogduitse, de Portugees-Joodse, de inheemse, de Javaanse en de Hindoestaanse keuken in Suriname in de koloniale tijd. Deze belangstelling leidde uiteindelijk tot de publicatie van de het Groot Surinaams kookboek (1976) van A.A. Starke en M. Samsin-Hewitt, directrice en lerares van de Eerste Surinaamse Huishoud- en Industrieschool in Paramaribo. Deze ‘Bijbel van de Surinaamse keuken’ is nog altijd een onmisbare bron voor iedere liefhebber van Surinaamse gerechten.

Boekensalon Almere

Boekensalon Almere is een initiatief van De Nieuwe Bibliotheek, waarin Almeerder Garrelt Verhoeven in bibliotheek Stad in gesprek gaat met auteurs van nieuw verschenen boeken. Boeken over geschiedenis of reizen, over voetbal of over koken, ze komen allemaal aan de orde in deze serie tafelgesprekken. Verhoeven is boekhistoricus en werkt momenteel als hoofdconservator Bijzondere Collecties bij de Universitaire Bibliotheken.

De Boekensalon over het Surinaamse kookboek vindt plaats op donderdag 11 november en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur) en duurt tot 22.00 uur. In de pauze en na afloop signeren de auteurs hun boeken voor de liefhebbers. Tickets zijn verkrijgbaar bij de Nieuwe Bibliotheek.

Onze Ambassadeurs