Weetjes over de Regenboog

Geschreven door Redactie

Regenbogen: Ze stimuleren de verbeelding!


Was het gefascineerd door de felle kleuren van de regenboog toen je jong was? Heb je als kleine jongen of meisje nog nooit naar het einde van een regenboog gefietst, natuurlijk is het je nooit opgevallen? Ben je als volwassene niet meer verbaasd als je een enkele regenboog of een dubbele regenboog ziet?

Een regenboog vormt geen boog, maar een cirkel


In feite is de regenboog geen boog, maar een cirkel. Daarom is de juistere naam eigenlijk "Rain Ring". Vanaf de grond zie je echter alleen bogen met meerdere kleuren. Dat komt omdat als je op het aardoppervlak bent, je niet onder de horizon kunt kijken. Je kunt alleen het licht zien dat wordt gebroken door de waterdruppels aan de hemel boven de horizon. Als je vaak door de lucht reist, zie je soms een volledige cirkel van regenboog. Zelfs klimmers die op hoge gevels staan, kunnen onder de juiste omstandigheden een volledige regenboogcirkel waarnemen. Vanaf de grond kun je maar een deel van de cirkel zien.


 Je ziet niet alleen een regenboog als het regent


Omdat het woord regenboog "regen" bevat, denken veel mensen dat het moet regenen om een ​​regenboog te zien. Maar regen is niet nodig om een ​​regenboog te vormen. Dus wat is er nodig? Er moeten waterdruppels in de lucht zijn die het zonlicht breken en weerkaatsen. Deze waterdruppels bestaan ​​wel als het regent, maar ze komen bijvoorbeeld ook voor in mist, bij watervallen, bij fonteinen en als golven tegen rotsen botsen. Onder deze omstandigheden, als de hoek tussen de zon en de horizon minder dan 42 graden is en je met je rug naar de zon staat, is aan de belangrijkste voorwaarden voor het zien van een regenboog voldaan.


Onze Ambassadeurs