Zorgstelsel voor 11% Nederlanders ontoereikend

Geschreven door Redactie

Onvoldoende reserves en geen financiële ruimte voor een aanvullende verzekering
Een op de tien Nederlanders met een basisverzekering (11%) heeft op de basisdekking na geen geld voor onvoorziene zorgkosten.

Zij kunnen geen aanvullende dekking betalen, zijn niet in de mogelijkheid om te sparen voor extra zorgkosten en hebben geen reserves om extra kosten op te vangen.

Bijna een vijfde van de Nederlanders (19%) heeft überhaupt moeite met het betalen van zorgkosten. Zij geven aan zorgkosten die binnen het eigen risico vallen niet direct te kunnen betalen. Dit blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise, onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. In totaal is een kwart van de Nederlanders niet aanvullend verzekerd. Een deel van deze groep (40%) kiest hiervoor omdat zij denken op de lange termijn voordeliger uit te zijn met het zelf betalen van aanvullende zorgkosten dan door het betalen van een extra maandelijkse premie.  

Aanvullend verzekeren niet altijd de juiste keuze

Een kwart van de Nederlanders is niet aanvullend verzekerd, deels omdat zij zo goedkoop mogelijk uit willen zijn (23%). Een andere groep (37%) denkt de zorg niet nodig te hebben. 40% denkt voordeliger uit te zijn door aanvullende zorgkosten zelf te betalen in plaats van een maandelijkse premie af te dragen voor een aanvullende verzekering. Löwik: “Dit is in sommige gevallen inderdaad de beste keuze, maar dit is niet altijd het geval. Het is altijd goed om te berekenen wat de verwachting is qua zorgbehoefte voor het komende jaar. Verwacht je volgend jaar slechts één keer naar de tandarts te gaan? Dan kun je dit beter zelf betalen als je hier de financiële middelen voor hebt. Dan heb je dus geen aanvullende verzekering nodig. Dit lijkt logisch, maar toch zien we nog redelijk veel better-safe-than-sorry-verzekerden in Nederland. Dit zien we bijvoorbeeld sterk terug bij de dekking voor de tandarts, waarbij 37% aangeeft dit af te sluiten voor het geval ze deze nodig móchten hebben".

Onze Ambassadeurs