Zo compenseert de Rijksoverheid de stijgende energiekosten

Geschreven door Redactie

In oktober stegen de energietarieven bij energieleveranciers flink. Met failliete leveranciers, een stijging van de jaarlijkse energierekening en minder aanbod bij energievergelijkers tot gevolg.

Om deze kostenstijging te compenseren om energiearmoede tegen te gaan en te verminderen, voert het kabinet vanaf 2022 een aantal maatregelen in. Naar verwachting dalen deze tarieven vanaf april. Al kunnen de tarieven dan nog altijd relatief hoog zijn. Hoe wil het kabinet komend jaar helpen bij het drukken van de energiekosten? Pricewise zet de maatregelen op een rij.

Minder energiebelasting in 2022

In 2022 betalen huishoudens minder energiebelasting. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik bespaart hierdoor zo’n € 427,- per jaar. Met een gemiddeld verbruik bedoelt de Rijksoverheid een jaarverbruik van 1.170 m3 gas en 2.348 kWh stroom. Dat is het gemiddelde energieverbruik van een tweepersoonshuishouden. De belasting op gas stijgt komend jaar wel met zo’n 2 cent per m3 (kuub) gas, exclusief btw. Dat komt neer op € 23,40 per jaar met bovenstaand gasverbruik. De energiebelasting die minder wordt betaald, komt als volgt tot stand:

De vermindering energiebelasting stijgt. Dit is het bedrag dat al wordt verrekend op de stroomrekening, maar dat de overheid voor huishoudens betaalt. In 2021 was dit bijna € 559,-. In 2022 is dat bijna € 825,-. Dit bedrag is voor elke stroomaansluiting gelijk.
De belasting op stroom daalt met 6,9 cent per kWh, exclusief btw. Hoeveel huishoudens daarmee besparen, hangt af het aantal kWh’s dat wordt verbruikt. Bij het gemiddelde verbruik dat het kabinet hanteert, is deze besparing op jaarbasis € 162,-.
Eenmalige tegemoetkoming € 200,- huishoudens op of net boven sociaal minimum
Boven op de vermindering energiebelasting, is er voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum vanuit de gemeente eenmalig een tegemoetkoming van € 200,- beschikbaar ter ondersteuning van het betalen van de energierekening. Mensen in de bijstand krijgen dit bedrag automatisch op hun rekening in (waarschijnlijk) het eerste kwartaal van 2022. Andere mensen uit deze groep kunnen zich ervoor aanmelden. Er is een tegemoetkoming voor maximaal 800.000 huishoudens.

150 miljoen voor huishoudens met laag inkomen en slecht geïsoleerde woning
Naast bovenstaande maatregelen, reserveert het kabinet € 150.000.000,- voor het nemen van energiebesparende maatregelen in slecht geïsoleerde woningen van huishoudens met lage inkomens. Gemeenten mogen het geld van het kabinet inzetten om deze huishoudens te helpen bij energiebesparing. De gemeente bepaalt, in overleg met woningcorporaties, waar zij het bedrag voor inzet. Denk daarbij aan het uitdelen van vouchers voor aanschaf van energiebesparende producten, energieboxen en aanbieden van energieadvies. Welke maatregelen er zijn, hangt dus van de gemeente af. Naast dit aanbod, zijn er nog andere financiële mogelijkheden voor het verduurzamen van woningen.  Daarnaast zorgt zelf letten op het energieverbruik, met name het gasverbruik, flink voor kostendrukking. Dat laatste hebben huishoudens zelf in de hand. Pricewise geeft tips over besparen op de gaskosten.

Onze Ambassadeurs