Nieuwe Disney film: Encanto

Disney's nieuwste film Encanto is nu te zien op DisneyPlus waarmee het de 60e animatiefilm is die door de geliefde studio wordt uitgebracht.

De film is een feel-good gezinsvriendelijke film genaamd 'Encanto', een Colombiaans magisch-realistisch verhaal over een familie die speciale krachten kreeg na het overleven van een tragedie. Nu, een paar generaties later, wonen ze samen in een magisch huis en ontwikkelt elk lid zijn eigen talent, zoals het vermogen om het weer te beheersen, in andere mensen te veranderen en met dieren te praten. Hun casita (huis) reageert op de verzoeken van de familie en op hun stemmingen. Elke slaapkamer is op magische wijze afgestemd op het familielid en hun magische geschenk. Allemaal behalve één, Mirabel.

"Encanto" volgt het "meisje zonder duidelijke gave" Mirabel, die haar best doet om in een gezin te passen dat zo buitengewoon is dat haar veroordelende Abuela Alma bij elke beurt alleen maar haar teleurstelling biedt. Voor Mirabel is het moeilijk om op te vallen wanneer haar moeder, Julieta, wonden kan helen met haar kookkunsten - meer specifiek, haar arepas con queso, haar zus Luisa kan met gemak de zwaarste voorwerpen optillen, en haar zus Isabela kan zonder erbij na te denken de mooiste bloemen kweken. Mirabel merkt dat de casita van de familie barsten begint te vertonen, maar niemand gelooft haar en bagatelliseert haar zorgen als iets wat haar vervreemde excentrieke oom Bruno zou zeggen. Het is aan Mirabel om erachter te komen wat er gebeurt om zowel haar familie als haar huis te redden.

Regisseurs Jared Bush en Byron Howard ("Zootopia") en co-regisseur Charise Castro Smith ("Raya and the Last Dragon"), die meer dan een vluchtige gelijkenis vertoont met het hoofdpersonage van de film, hebben weer een goedhartige film gemaakt over buitenbeentjes die proberen om het juiste te doen. Het meest opvallende is dat er geen schurk in deze Disney-film is, alleen een vage "onbekende" die het gezin en hun huis bedreigt. Het conflict is op zijn best minimaal, waardoor Mirabel meer tijd kan besteden aan het leren over wat ze kan doen ondanks haar gebrek aan krachten, maar het laat de film ook een beetje kronkelig aanvoelen. Om verloren actie goed te maken, schittert de film in zijn animatie en ontwerp, waarbij hij echt gebruik maakt van het huis met deuren naar nieuwe werelden en muzikale sequenties die een beetje meer abstracte artistieke vrijheid mogelijk maken.Onze Ambassadeurs