Fototentoonstelling ‘Veerkrachtig Ouderschap’ in stadhuis Almere

Geschreven door Redactie

Maandag 24 januari 2022 opende wethouder Roelie Bosch van jeugd, samen met Jan Herweijer, directeur van JGZ Almere, in het stadhuis van Almere de 1000-dagen rondreizende fototentoonstelling 'Veerkrachtig Ouderschap'.

Voor deze tentoonstelling zijn tien Flevolandse opvoeders geportretteerd door Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd. De ouders delen hun persoonlijke verhalen over veerkrachtig opvoeden, die zijn opgetekend en verbeeld om andere opvoeders te inspireren en te bemoedigen.

Wethouder Roelie Bosch sprak waardering uit aan de aanwezige opvoeders die hun verhaal delen. Zo benoemde zij dat het opvoeden van kinderen een groot beroep kan doen op je veerkracht. Dat kan ook bij ieder kind in het gezin weer anders zijn. Veerkracht kan tijdelijk onder druk komen te staan, soms hebben ouders daar hulp bij nodig. Het is dan heel mooi als zij met hulp van anderen de eigen veerkracht weer terug kunnen vinden. De voorbeelden bij Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd van verschillende opvoeders worden verzameld en uitgewisseld, en is volgens Roelie Bosch waardevol, helpend en leerzaam.

1.000 dagen

Dat de tentoonstelling precies 1000 dagen door Flevoland reist verwijst naar de eerste 1.000 dagen in het leven van een kind. Jan Herweijer staat bij de opening stil bij die eerste 1.000 dagen, dan wordt de basis gelegd voor het verdere leven. Voor de invulling van die 1.000 dagen is een kind totaal afhankelijk van zijn opvoeders en omgeving, waar je wieg staat, maakt dus uit. Daarom benadrukt Herweijer dat aandacht voor die eerste 1.000 dagen en specifiek voor de veerkracht van ouders, zeer waardevolle thema’s van Flevi’s Kenniswerkplaats Jeugd zijn.

Online expo en boek

Uit handen van Sharon Stellaard, programmacoördinator van Flevi's Kenniswerkplaats Jeugd, ontvingen de aanwezigen bij de opening het boek ‘Veerkrachtig ouderschap' met verhalen en portretten van Flevolandse opvoeders. De fototentoonstelling is 166 dagen te zien in Almere en reist daarna door naar de volgende Flevolandse gemeente.

De foto's en verhalen zijn te bekijken en te lezen via een QR code op de foto's en online direct op de tentoonstellingspagina van Flevi's Kenniswerkplaats.

Workshops over Veerkracht

De opening van de tentoonstelling is de aftrap van de campagneweek ‘Een veerkrachtig nieuwjaar’ van Flevi's Kenniswerkplaats Jeugd. Een week lang kunnen opvoeders, professionals en iedereen die interesse heeft in het thema veerkracht en opvoeden, tal van (gratis) online workshops volgen.

Samenwerking

Flevi's Kenniswerkplaats Jeugd richt zich op vraagstukken over opvoeden en opgroeien en is een samenwerking van de GGD Flevoland, JGZ Almere, Triade Vitree, Hogeschool Windesheim en de zes Flevolandse gemeenten en wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Meer weten? Kijk op: fleviskenniswerkplaatsjeugd.nl.

Onze Ambassadeurs