Werkgelegenheidsonderzoek 2021: in provincie Flevoland 4.250 meer banen

Geschreven door Redactie

In Flevoland groeide in 2021 het aantal banen met 4.250. Dit is een groei van 2,1% vergeleken met 2020.

De groei is wel minder sterk dan in de afgelopen drie jaar. Het totaal aantal banen in Flevoland kwam uit op 198.600. Dit blijkt uit het Werkgelegenheidsonderzoek 2021 van Provincie Flevoland. De provincie en haar gemeenten gebruiken het onderzoek voor het maken van beleid voor de regionale economie en arbeidsmarkt. Ook voor verkeer, vervoer/mobiliteit en ruimtelijke plannen. Ondanks de groeicijfers is de impact van de coronacrisis in verschillende sectoren stevig.

Banen verdwenen in horeca en vrijetijdssector

De horeca en de sector cultuur, sport en recreatie kampten met vraaguitval en gedwongen sluitingen. Dit door de beperkende coronamaatregelen. In een jaar tijd verdwenen meer dan 800 banen, vaak parttimebanen.

Meer banen in de zorg

In andere sectoren leidde de crisis juist tot meer banen. In de zorg was er veel behoefte aan extra personeel. Dit komt onder andere door het test- en vaccinatiebeleid. En de druk op de reguliere gezondheidszorg. Dit gaf een groei van bijna 1.600 banen.

Aantal webshops verdubbeld

Ook het aantal banen bij webshops groeide fors: voor het tweede jaar op rij met 30%. Het aantal webshops in Flevoland is sinds 2019 verdubbeld. Hierbij gaat het niet alleen om eenmanszaken. Van de in 2021 nieuw gestarte webshops had 25% direct al 2 of meer werkzame personen. Webshops zijn inmiddels goed voor ruim 4.500 banen.

Groei in alle gemeenten

In alle Flevolandse gemeenten nam het aantal banen en vestigingen in 2021 toe. Het aantal vestigingen groeide vooral door verdere toename van het aantal eenmanszaken. Bijna 45% van de totale werkgelegenheid in de provincie is in Almere. In absolute zin groeit het aantal banen daar ook het hardst in 2021 (+1.190 banen). In relatieve zin groeide het aantal banen in 2021 het sterkst in Urk (+6,4%) en Zeewolde (+4,6%).

Werkgelegenheidsonderzoek 2021 Provincie Flevoland

Samen met de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde voert Provincie Flevoland jaarlijks het werkgelegenheidsonderzoek uit. Dit geeft inzicht in de ontwikkeling van banen en vestigingen in Flevoland. Het complete onderzoek is te zien op www.flevoland.nl/werkgelegenheidsonderzoek2021.

Onze Ambassadeurs