Waarom zijn katten zo dol op dozen?

Geschreven door Redactie

Waarom zitten onze kattenvrienden zo graag in krappe ruimtes?

Het is een waarheid die misschien het best wordt geïllustreerd door virale memes: katten proppen zichzelf graag in dozen of andere krappe ruimtes die ze kunnen vinden. Maar waarom doen onze kattenvrienden dit? Waarom zijn katten zo dol op dozen?

Het gedrag komt voort uit een eenvoudig dierlijk verlangen. We weten dat het een vorm van troost en comfort is. Dit is logisch vanuit een evolutionair oogpunt. Zijwaartse druk is geruststellend.

Dit gevoel van comfort is vooral cruciaal in stressvolle situaties, zoals wanneer een straatkat voor het eerst naar binnen wordt gebracht. In een artikel uit 2019, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One, merkten Nederlandse wetenschappers op dat het vermogen om zich te verstoppen cruciaal was voor het verlagen van de stressniveaus van katten die net bij een dierenasiel waren aangekomen. De onderzoekers maten de stressniveaus van de katten met behulp van de niet-invasieve Cat-Stress-Score, die stressniveaus bij katten beoordeelt op basis van hun houding, vocaal gedrag en activiteitenniveau. De wetenschappers ontdekten ook dat wanneer de katten geen beschutting kregen, ze hun kattenbakken zouden omdraaien om zich eronder te verstoppen.

Dus hoe zou dit gedrag katten ten goede komen? Een theorie is dat het hen helpt gevaarlijke situaties te vermijden. Waarom dat vanuit evolutionair oogpunt logisch zou zijn, is dat je niet tegen dingen aan wilt lopen; je wilt niet van een klif vallen, je wilt begrijpen wanneer twee dingen verschillende kleurintensiteiten hebben.