Interessante feiten over dolfijnen

Geschreven door Redactie

Dolfijnen zijn walvisachtigen met kleine tanden die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun gebogen monden, waardoor ze een permanente "glimlach" hebben.

Er zijn 36 soorten dolfijnen die in elke oceaan voorkomen. De meeste dolfijnen zijn marien en leven in de oceaan of in brakke wateren langs kustlijnen. Er zijn echter een paar soorten, zoals de Zuid-Aziatische rivierdolfijn en de Amazone-rivierdolfijn, of boto, die in zoetwaterstromen en rivieren leven.

De kleinste, de Maui-dolfijn, is slechts anderhalve meter lang.

Dolfijnen voeden zich voornamelijk met vissen en inktvissen, die ze volgen met behulp van echolocatie, een ingebouwde sonar die geluidsgolven van prooien weerkaatst en informatie onthult zoals de locatie, grootte en vorm. Een echolocerende tuimelaar kan tot duizend klikgeluiden per seconde maken.

Dolfijnen, die in groepen van tientallen of meer leven, zijn intens sociale zoogdieren die communiceren met piepen, fluiten en klikken. Of dolfijnen taal hebben, net als mensen, is een onderwerp waar wetenschappers al tientallen jaren over debatteren.

Als zoogdieren hebben ze warm bloed en zogen ze hun jongen. Dolfijnen hebben meer dan één partner en produceren over het algemeen één enkel nageslacht dat tot zes jaar bij de moeder blijft, afhankelijk van de soort.

Dolfijnen zijn sierlijke, slanke zwemmers die snelheden van meer dan 29 kilometer per uur kunnen halen. Ze zijn ook speels en dartelen vaak in het kielzog van een boot, springend uit het water - mogelijk voor de lol, om te communiceren of zelfs vervelende parasieten af ​​te werpen.
Gevaren

Tegenwoordig komt hun grootste bedreiging voort uit het per ongeluk vangen in commerciële visnetten. Dolfijnen moeten regelmatig naar de oppervlakte komen om te ademen verstrikt raken in netten voorkomt dit, wat leidt tot verdrinking. Voor maine-dolfijnen hebben de opwarming van de oceaan als gevolg van klimaatverandering ervoor gezorgd dat sommige van hun primaire voedselbronnen naar dieper, koeler water zijn verplaatst. Bovendien lijken mariene hittegolven, ook veroorzaakt door klimaatverandering, een negatief effect te hebben op de voortplantingssnelheid en het vermogen van dolfijnen om te overleven.

Naast jagen en verstrikt raken in vistuig, worden zoetwaterdolfijnen geconfronteerd met de extra dreiging van dammen die versnipperen en hun leefgebied verslechteren.


Onze Ambassadeurs