Inclusief zintuigenbos voor iedereen

Geschreven door Redactie

Stadslandgoed de Kemphaan is op initiatief van Stad & Natuur een inclusief Zintuigenbos rijker.

Een bos voor iedereen, met en zonder beperking. Wethouder Froukje de Jonge van de gemeente Almere en Gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland openden het bos officieel op 4 april, samen met leerlingen van PCB De Lichtboei.
Het Zintuigenbos bestaat uit vijf themakamers, allemaal gericht op één van de zintuigen: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Zo zijn er een voeltafel, een houten klankspel en er groeien eetbare planten waar bezoekers van kunnen proeven.

De eerste fase van het bos werd begin 2021 op de Kemphaan gerealiseerd, als onderdeel van het educatieve programma van Stad & Natuur. De afgelopen maanden zijn er verschillende aanpassingen gedaan om het bos toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Inwoners van Almere, specialisten en ervaringsdeskundigen dachten mee met de plannen.

De paden zijn toegankelijk gemaakt voor mensen die slecht ter been zijn of gebruikmaken van een rolstoel, scootmobiel of rollator. Voor mensen met een visuele beperking staan er bordjes met teksten in contrast en in brailleschrift. Er zijn verhoogde elementen en plantenbakken neergezet, waar ook mensen in een rolstoel goed bij kunnen, en op verschillende plekken staan aangepaste zitjes. In elke themakamer kunnen bezoekers via een QR-code luisteren naar een fragment uit audioboek ‘Het Zintuigenpaleis’. Zo ontdekken ze over zintuigen bij mensen, dieren en planten. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het inclusieve Zintuigenbos is het uitzichtplateau. Bezoekers kunnen hier genieten van een weids uitzicht over het landschap.

Gedeputeerde Harold Hofstra blikt tevreden terug op de opening: “Wat ontzettend fijn dat er nu nóg meer volwassen én kinderen kunnen genieten van het Zintuigenbos bij Almere. Een unieke plek in Flevoland waar natuur en educatie écht toegankelijk is voor iedereen. Ik ben trots dat provincie Flevoland dit initiatief ondersteunt.” Wethouder Froukje de Jonge: ”Ik word ontzettend blij van dit initiatief. Inclusiever dan inclusief kan het niet worden. Zo mooi dat iedereen die dat wil kan genieten van de natuur en alles wat het te bieden heeft. Compliment aan de bedenkers.”

Stad & Natuur heeft het Zintuigenbos kunnen realiseren door financiële bijdragen van het Europese LEADER en het Fonds Leefbaar Platteland van provincie Flevoland, het Rabobank stimuleringsfonds, de gemeente Almere, Staatsbosbeheer, Bartiméus Fonds en de Floriade Parade.

Onze Ambassadeurs