Provincie Flevoland 21 gastheren- en gastvrouwen rijker

Geschreven door Redactie

21 ondernemers uit gemeente Lelystad en gemeente Almere mogen zich vanaf vandaag Gastheer of Gastvrouw van het Landschap Nationaal Park Nieuw Land noemen.

Een bijzondere titel die de ondernemers in en rondom dit gebied dragen na het afronden van de Gastheerschapscursus van IVN Natuureducatie. De laatste cursusdag begon met een veldexcursie onder begeleiding van boswachter Hans-Erik Kuypers (Staatsbosbeheer) door de Oostvaardersplassen. Vervolgens werd het programma feestelijk afgesloten en ontvingen de horeca- en recreatieondernemers hun certificaat en gevelbordje uit handen van Ben Huisman (directeur Het Flevo-landschap) en Joline de Weerdt (regiodirecteur IVN Natuureducatie regio Oost).

In oktober 2021 werd de aftrap gegeven voor de eerste editie van Gastheer van het Landschap Nationaal Park Nieuw Land. De ondernemers maakten in drie bijeenkomsten kennis met elkaar en de bijzondere natuur van het gebied. Ze leerden alles over natuur, landschap en cultuurhistorie in hun omgeving en hoe deze beleving over te brengen naar hun gasten. Vandaag was de vierde, uitgestelde, bijeenkomst en hebben de ondernemers eindelijk het felbegeerde certificaat en gevelbordje in ontvangst mogen nemen.

Onderscheidend ondernemen

Het programma, dat mede mogelijk wordt gemaakt door IVN Flevoland, Visit Flevoland en Provincie Flevoland, draait niet alleen om het leren kennen van het eigen gebied, maar ook om het vormen van een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers in en rondom Nationaal Park Nieuw Land. Samen gaan de ondernemers na het programma natuurarrangementen en -excursies ontwikkelen om het gebied (nog) beter op de kaart te zetten. Daarnaast sluiten de ondernemers zich aan bij een netwerk van ruim 2.400 recreatieondernemers in Nederland.

Om het programma vorm te geven werd samengewerkt met de gebiedsbeheerders met regionale kennis zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Flevo-landschap. Zij waren aanwezig bij de verschillende bijeenkomsten om hun gebiedskennis te delen. Daarnaast werd er aandacht besteed aan storytelling en het opzetten van arrangementen.

Geert (Wandelen in Flevoland) en Patrick (Onze Kas)

Het programma is erg informatief, je leert het gebied nog beter kennen en vooral de nieuwe connecties met collega ondernemers is erg waardevol!

Ook Gastheer of –vrouw worden?

Aansluiten bij dit Gastheren en –vrouwen netwerk van Nationaal Park Nieuw Land? In september 2022 start de tweede editie. Alle organisaties in en rondom Nationaal Park Nieuw Land kunnen zich aanmelden. Denk aan verblijfsaccommodaties, jachthavens, dagrecreatiebedrijven, agro-ondernemers, musea en VVV’s. Dankzij de financiële bijdrage van Nationaal Park Nieuw Land en partners, kost deelname aan het programma Gastheer van het Landschap slechts 50,00 euro per deelnemer in plaats van het standaardtarief van 250,00 euro. Aanmelden kan via https://www.ivn.nl/provincies/flevoland/activiteiten/gastheer-van-het-landschap-nationaal-park-nieuw-land-2022

Tijdens het congres van Nationaal Park Nieuw Land op 22 april aanstaande delen enkele gastheren hun ervaringen. Wil je hier ook bij zijn? Meld je dan nu nog aan voor het congres: Congres Nationaal Park Nieuw Land | Nationaal Park Nieuw Land


Onze Ambassadeurs