Traditioneel Italiaans Paasbrood

Geschreven door Redactie

Dit traditionele Italiaanse paasbrood is een zacht zoet briochedeeg gevormd tot kransen of gevlochten en vervolgens bedekt met gekleurde eieren en hagelslag.

Wat heb je nodig?
- 1 3/4 kopjes +2 eetlepels bloem voor alle doeleinden
- 1 snufje zout
- schil van 1 citroen
- 2 1/2 eetlepels kristalsuiker
- 1/4 kop lauwe melk
- 1 1/2 theelepels actieve droge gist
- 2 eieren (kamertemperatuur) (licht geklopt)
- 1/2 kop boter (kamertemperatuur)
- 1 ei
- 1 eetlepel water

TOPPING:

- 2-4 eieren (ongekookt en geverfd in welke kleur je maar wilt)
- 2-4 eetlepels hagelslag* (indien gewenst)


Klop in de kom van een staande mixer de bloem, het zout, de rasp en de suiker door elkaar, maak een kuiltje in het midden en voeg de melk en de gist toe, meng dit met een vork. Voeg dan het ei toe. Kneed met het deeghaakhulpstuk ongeveer 1 minuut om te combineren.

Dek de kom af met plastic en laat 2 uur rijzen, vouw elke 30 minuten beide uiteinden naar het midden toe (4 keer herhalen).

Voeg als de tijd verstreken is de boter beetje bij beetje toe, op middelhoge snelheid met de deeghaak, kneed net om alle boter te combineren en laat het deeg 10 minuten rusten. Kneed nogmaals 5-6 minuten tot het glad is en het deeg niet aan de zijkanten van de kom plakt. Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af met plastic en zet het 1-2 uur in de koelkast.

Verplaats het deeg naar een licht met bloem bestoven, plat oppervlak. Verdeel het deeg in 4 delen. Rol elk deel in 2 touwen (10-12 inch / 25-30 cm), voeg 2 touwen aan de bovenkant samen en draai de uiteinden over elkaar (zie foto), voeg de uiteinden samen tot een krans (cirkel) herhaal met de rest touwen. Leg de kransen op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af en laat 1-2 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats of verdubbeld in volume. 15 minuten voordat de rijstijd voorbij is, verwarm de oven voor op 390F (195C).

Voeg een geverfd ongekookt ei (indien gewenst) toe aan het midden van de krans en bestrijk de kransen met de eierwas (pas op dat je de eieren niet borstelt) en bestrooi met de hagelslag. Bak ongeveer 20 minuten of tot ze goudbruin zijn, of als je op de bodem klopt en een hol geluid maakt. Verplaats de gebakken broodjes onmiddellijk naar een rooster om af te koelen. Laat afkoelen voor het serveren. Geniet er van!


Onze Ambassadeurs