Twee op de drie Flevolanders kookt elektrisch

Geschreven door Redactie

Twee op de drie huishoudens in de provincie Flevoland maakt gebruik van een elektrisch kookfornuis, hoofdzakelijk inductie.

Daarmee lopen Flevolanders een behoorlijk eind voor op de rest van Nederland. Landelijk gezien kookt namelijk nog de helft van de huishoudens op gas. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, uitgevoerd door Panel Inzicht. Het relatief grote aantal nieuwbouwwoningen in Flevoland lijkt de voornaamste oorzaak voor dit verschil.

Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 standaard gasloos opgeleverd. In Flevoland ligt het percentage nieuwbouwwoningen (gebouwd na 2015) met 7,1 procent aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 4,6 procent (bron: CBS). Bovendien kiezen Flevolanders in de regel vaak voor de meest energiezuinige manier van elektrisch koken. 40 procent kookt namelijk op inductie, terwijl ruim 25 procent een keramische of ‘traditioneel’ elektrische kookplaat gebruikt. Inductie verbruikt zo’n 30 tot 50 procent meer elektriciteit dan de andere varianten.

Waar veel Nederlanders zijn overgestapt van gas op inductie omdat dit beter voor het milieu zou zijn, is dit in de praktijk niet het geval. Volgens cijfers van Milieu Centraal kost koken op gas jaarlijks 37 kuub. Per kuub gas wordt zo’n 1,8 kilogram CO2 uitgestoten, wat op jaarbasis dus neerkomt op 66,6 kilo. Met koken op inductie gaat 175 kilowattuur stroom gemoeid. Tussen 17 en 20 uur - het moment waarop Nederlanders doorgaans koken - bedraagt de koolstofintensiteit gemiddeld 380 gram per kilowattuur, zo blijkt uit berekeningen van Zonneplan. Ook dat komt jaarlijks neer op ruim 66 kilo. Keramische, elektrische en halogeenkookplaten gebruiken een stuk meer stroom en zorgen dus voor meer CO2-uitstoot dan gas.

Ook voor de prijs hoef je niet over te stappen. Met de gemiddelde stroom- en gasprijzen die het CBS momenteel hanteert kost koken op gas jaarlijks een kleine 62 euro. Inductiekoken komt neer op ruim 66 euro, terwijl een keramische kookplaat voor 85 euro aan elektriciteitskosten zorgt. Elektrisch koken is met 98 euro per jaar het duurst. Op het moment dat het mogelijk wordt om overdag (zonne)stroom op te slaan en ‘s avonds te gebruiken wordt inductiekoken logischerwijs zowel qua prijs als qua milieu-impact aanzienlijk aantrekkelijker ten opzichte van gas.

Onze Ambassadeurs