Weken van de waarheid voor Academy teams

Geschreven door Redactie
Weken van de waarheid voor Academy teams Foto gemaakt door: Ron Baltus / sportshots.pro, https://sportshots.pro

Voor de Ruitenheer Football Academy zijn de weken van de waarheid aangebroken. Door de corona-onderbreking is de tweede seizoenshelft terug gebracht tot halve competities. Hierdoor gaan de komende weken de beslissing al vallen, als het gaat om titels, promoties en degradaties.

O21

Het verhaal van het vlaggenschip van de Academy is bekend. Als kampioen van de najaarscompetitie is de ploeg van Hedwiges Maduro al verzekerd van het toetje dat de nacompetitie heet. Echter kan de ploeg ook direct ‘Algeheel landskampioen O21’ worden. Momenteel gaat de O21 opnieuw aan de leiding in de Eredivisie en wanneer het deze weet te behouden, mag Almere City FC O21 zich landskampioen noemen. Met nog twee speelrondes te gaan heeft Maduro zijn elftal een voorsprong van één punt op zowel Feyenoord als PEC Zwolle. Pikant treffen is dan ook het duel van aanstaande zaterdag: Feyenoord O21 – Almere City FC O21. Op Varkenoord kan de ploeg uit Almere zich zelfs al tot kampioen kronen. Dan moet het wel zelf winnen van de Rotterdammers en moet NAC Breda stunten in Zwolle. In alle andere gevallen komt het neer op de laatste wedstrijd van het seizoen; 14 mei in eigen huis tegen ADO Den Haag.

Wordt de ploeg geen kampioen in de voorjaarscompetitie, dan wacht een play-off om het landskampioenschap met de kampioen van de voorjaarscompetitie. De landskampioen speelt vervolgens een dubbele confrontatie met Jong FC Volendam voor een plek in de tweede divisie. Deze wedstrijd is wel onder voorbehoud, want de jongelingen van ‘Het Andere Oranje’ moeten in het rechterrijtje eindigen. Momenteel staat de ploeg uit het vissersdorp op een 15e plaats en dat zou betekenen dat er een play-off komt.

O18

De O18 van hoofdtrainer Jack Austin greep in de najaarscompetitie net langs promotie naar divisie 2 en is gebrand om dat doel nu wel te behalen. Met tien punten na vijf wedstrijden staat de ploeg op een tweede plaats, wat aan het einde recht op promotie geeft. Echter de marge is klein. Koploper FC Emmen O18 staat drie punten voor en achtervolgers FC Volendam en NEC hijgen de Almeerders in de nek. Vooral degradant uit divisie 2, FC Volendam, is een ploeg om rekening mee te houden. De Volendammers staan namelijk ook op tien punten, maar scoorde één doelpunt minder. De ploeg van Jack Austin heeft het dus voor een groot gedeelte in eigen hand, maar moet opletten dat FC Volendam niet vaker scoort. Aanstaande zaterdag volgt het thuisduel met Alphense Boys, waarna 14 mei de competitie wordt afgesloten met een wedstrijd tegen Koninklijke HFC in Haarlem.

O17

Voor de O17 staan er andere belangen op het spel. De ploeg van Tim Vincken strijdt namelijk tegen degradatie en speelt nog maar één wedstrijd. Aanstaande zaterdag moet de O17 winnen en daarna hopen op gunstige uitslagen op andere velden. Momenteel staat de O17 net boven de streep, maar door deze korte competities doen er nog veel ploegen mee. Alleen de top 3 is in deze competitie verzekerd van handhaving, de overige vijf teams kunnen allemaal nog degraderen. Voor de ploeg van Tim Vincken wacht misschien wel de lastigste opgave van die vijf teams. In eigen huis ontvangt het de O17 van ADO Den Haag, de koploper en kersverse promovendi naar het hoogste niveau. Het is mogelijk, maar de ploeg zal alle zeilen moeten bijzetten!

O16

De O16 van hoofdtrainer Matthijs Ronde kende een moeilijke start aan de voorjaarscompetitie, met drie nederlagen in de eerste drie wedstrijden. Het elftal herstelde zich knap met twee dikke overwinning op Zeeburgia en FC Emmen. Hierdoor is de O16 gestegen naar plek vier in de stand. In divisie 4 van de O16 competities promoveert alleen de kampioen en die plek lijkt voorbehouden aan of FC Groningen of rksv DCG O16. Voor de ploeg van Ronde, lijkt wegblijven bij de onderste twee, en dus ontlopen van degradatie, nu de prioriteit. Met wedstrijden tegen Telstar en stadsgenoot asc Waterwijk heeft de O16 het volledig in eigen hand. Bijzonder zal wel het treffen met stadsgenoot asc Waterwijk O16 worden. Deze wedstrijd staat ingepland op 21 mei om 12:30 op het sportpark van Waterwijk.

O14

Het jongste team van de Academy is bezig aan een bijzonder seizoen. In de najaarscompetitie leek het team van Miguel Dingjan op weg naar de titel en dus promotie naar divisie 2, maar op het laatste moment ging dit nog fout. Concurrent FC Dordrecht ging er met de titel en promotie vandoor en dus is de ploeg gebrand om dit recht te zetten. Voorlopig laat de O14 er ook geen gras over groeien. Na drie wedstrijden en drie dikke overwinning staat de O14 bovenaan in de stand. Deze eerste plek is wel op basis van doelsaldo, want ook Go Ahead Eagles heeft na drie wedstrijden nog de 100% score. 14 mei wacht de clash met de Eagles, in eigen huis, maar tussendoor moet de O14 nog afrekenen met Cambuur Leeuwarden. Op 21 mei eindigt de competitie met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Ondertussen is de ploeg ook nog vol in de strijd om de KNVB Beker. Afgelopen zaterdag won het met 4-1 van de leeftijdsgenoten van Roda JC Kerkrade, waardoor de O14 zich mag melden bij de laatste vier van het bekertoernooi. Tegenstander is dan competitiegenoot FC Groningen. Vorige week kwamen beide teams elkaar al tegen in de competitie. De O14 liep toen met 7-3 over de Groningers heen en zal dit kunstje willen herhalen om de finale te halen.













Onze Ambassadeurs