Nederlander beschermt fiets niet goed genoeg tegen diefstal

Geschreven door Redactie

Vorig jaar zijn er 553.116 personen slachtoffer geworden van fiets- en e-bikediefstal, blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2021.

Dit is een stijging van bijna 43% ten opzichte van 2019. Pricewise licht toe wat Nederlanders kunnen doen om hun fiets beter te beschermen tegen diefstal.

Fiets verzekeren per situatie

Niet alleen op straat slaan fietsendieven toe. Ook uit woningen (garages, garageboxen en schuren) worden fietsen gestolen. Van de in totaal 22.593 aangiftes van gestolen e-bikes, werden zo'n 1.908 e-bikes uit woningen gestolen. Afhankelijk van de situatie valt een gestolen fiets onder de inboedelverzekering of onder de fietsverzekering. Uit eerder onderzoek van Pricewise bleek dat 64% van de e-bikebezitters een fietsverzekering heeft afgesloten voor zijn of haar e-bike.

ART-goedgekeurd slot voor beveiliging en verzekering

Om diefstal van fietsen te voorkomen, zet Stichting ART zich in. Hiervoor is het ART-keurmerk ontwikkeld, te vinden als opdruk/label op een slot met daarbij het aantal sterren voor de categorieaanduiding en een viercijferig goedkeurnummer. Hans de Kok, directeur van Pricewise, zegt hierover het volgende: “Het is van belang dat Nederlanders hun fiets op slot zetten met een door Stichting ART goedgekeurd slot van minimaal twee sterren. Het ART-keurmerk geeft aan hoe goed een fietsslot een fiets beveiligt. Daarnaast ontvangt men zonder ART-fietsslot meestal geen vergoeding van de verzekeraar.” 

Tweede slot zorgt voor minder fietsendiefstallen

Het gebruik van een tweede slot draagt ook bij aan minder fietsendiefstallen, merken verzekeraars. Slechts iets meer dan een derde (36%) van alle fietsers in Nederland gebruikt minimaal twee sloten om de fiets op slot te zetten. De overige 64% van de fietsers loopt een groter risico dat de fiets wordt gestolen. Bij fietsverzekeraar ENRA zijn sinds 1 april 2022 zelfs nieuwe verzekeringsvoorwaarden van kracht met betrekking tot een tweede slot. Fietsen vanaf 3.500,00 euro worden sindsdien alleen vergoed bij diefstal als er twee goedgekeurde sloten worden gebruikt.

Onze Ambassadeurs