Een dagje FlevoVeldboon, van grond tot mond

Geschreven door Redactie

“De veldboon is een prachtig gewas”, aldus akkerbouwer Dick Grijsen die met vijf regionale telers en enkele ketenpartners samenwerkt om de FlevoVeldboon op de eiwit-kaart te zetten.

“Je wordt er verliefd op als je het ziet bloeien, met al die zoemende insecten.” Met een eigen kavel op Floriade Expo 2022 wil de FlevoVeldboon ook de consument interesseren voor dit kansrijke gewas. Op 14 juni bezochten twintig deelnemers beide proeflocaties.
10.00 uur: Voordeel voor bodem en voeding…

De voordelen van de - bijna vergeten - veldboon zijn namelijk groot: ze verrijkt de bodem, haalt stikstof uit de lucht en kan zowel ’s zomers als ’s winters geteeld worden. Daarnaast lenen het Nederlandse klimaat en de Flevolandse kleigrond zich erg goed voor de peulvrucht. En het eiwitrijke gewas past natuurlijk prachtig in de overheidsplannen om minder dierlijk, en juist méér plantaardig voedsel te consumeren. Want van de veldboon kun je heerlijke gerechten maken, zoals vleesvervangers, pasta’s, smeersels of broodmixen. Daarom ondersteunt Provincie Flevoland vanuit het programma Growing Green Proteins de economische kansen dit project sinds 2019 met een kennisnetwerk.

Onze Ambassadeurs