De weg naar het perfect BBQ


Hoe start je een houtskoolgrill.

Er gaat niets boven de geur van een houtskoolgrill die wordt aangestoken om ons te laten kwijlen en
klaar te maken om de zomer te vieren, maar houtskoolgrillen kan intimiderend zijn.

Hoe begin je
eraan? Maak je geen zorgen want hier is een ‘how to’ om van jou een grillmaster te maken. 

Traditionele briketten zijn goedkoop, vatten gemakkelijk vlam, branden lang en branden stabiel. Als

je een intensere en rokerige smaak wilt, ga dan voor hardhouten houtskool. Deze zijn gloeiend heet,

maar branden sneller op.

Voordat je de grill aansteekt, moet je er eerst voor zorgen dat je de ventilatieopeningen hebt

geopend. Het vuur heeft namelijk zuurstof nodig om door te gaan en goed te branden. Nadat de

houtskool in de barbecue is geplaatst, kun je de interne kooktemperatuur regelen door de

ventilatieopeningen aan te passen. Een bredere ventilatieopeningen betekent hogere vlammen en

meer zuurstof, terwijl kleinere ventilatieopeningen een lagere kooktemperatuur betekenen. Let op

dat je ze nooit helemaal sluit want dan gaan de vlammen uit.

Begin de grill met een houtskoolschoorsteen, dit is de gemakkelijkste manier om je houtskool op

gang te krijgen. Je hebt geen aanstekervloeistof nodig. Vul de krant losjes in de bodem van de

schoorsteen (er is ruimte voor onder het rooster) en vul de schoorsteen met houtskool. Verwijder

het bovenste rooster van de grill, plaats de schoorsteen erin en steek de krant aan. Laat de houtskool

of briketten branden totdat ze bedekt zijn met witgrijze as.

Haal het bovenste rooster van uw grill eraf en draag beschermende grillhandschoenen, houd de

schoorsteen bij de handgrepen vast en giet houtskool in de grill. Je bent nu klaar om een heerlijk stuk

vlees te grillen. Nog een handige tip om te voorkomen dat je eten aan de grill blijft pakken is: om een

papieren handdoek gedrenkt in plantaardige olie te verspreiden met een tang over het rooster.

Veel succes en eetsmakelijk.