Column - Amy Zeeman Boswachter, Publiek Almere Staatsbosbeheer

Geschreven door Redactie

Vanaf 15 juli stopt het broedseizoen. 

Dit betekent natuurlijk niet dat de natuur niet meer kwetsbaar is maar dit betekend wel dat de meeste jonge dieren zijn geboren en de harde wereld leren kennen. Op een recent geplaatst bericht op mijn sociale mediakanalen kreeg ik veel reacties. Het ging over honden die loslopen in gebieden waar dit eigenlijk niet mag. ‘’Mijn hond moet stoom afblazen, dat kan mooi in het bos’’. ‘’Mijn hond gaat niet achter het wild aan dus deze kan gewoon los’’. ‘’Mijn hond is blijer wanneer deze gewoon los kan lopen’’. Enzovoort.

Ook buiten het broedseizoen gelden regels in de natuurgebieden en deze zijn er niet voor niets. Er zijn genoeg plekken waar honden los mogen lopen. Ook in Almere hebben we hondenstrandjes, bosstroken, rengebieden enz. Aan de andere kant zijn er ook veel gebieden waar de hond gewoon vast moet. Dit omdat daar veel dieren leven en/of omdat de natuur een ander stukje bescherming vraagt. In Almere zijn onze stadsbossen onwijs druk bezocht en dit neemt dagelijks toe. De leefomgeving van het wild in onze bossen neemt dagelijks in hoog tempo af. We willen steeds meer dingen doen in de bossen maar we claimen ook steeds meer ruimte.

Als boswachter moet je dan grenzen stellen en bewaken en dat betekent dat ik ook wel eens ‘’nee’’ moet zeggen tegen een activiteit en dit wordt mij niet altijd in dank afgenomen.

Maar is dat eigenlijk niet wat we met z’n alle moeten doen? De natuur beschermen? Want als we deze niet meer beschermen en er geen grenzen zijn, kunnen we er dan nog wel van genieten? Is het dan nog wel ‘’de natuur’’ zoals wij dat gewend zijn of voor ogen hebben? Ik vraag het me af...Naar mijn mening hebben we prachtige stadsbossen in Almere nog zo jong maar dat zie je niet meer. Kijk naar de soortenrijkdom die het nu al bevat en de activiteiten die we er kunnen organiseren. Eigenlijk moeten we er onwijs trots op zijn! Dus laten we de natuur dan met z’n alle beschermen, dan kunnen we er ook van blijven genieten. Houd je dus aan de regels in een natuurgebied, je bent er tenslotte te gast.
Onze Ambassadeurs