Hoe dieren koel te houden als de temperatuur stijgt

Geschreven door Redactie

De zomermaanden kunnen oncomfortabel en zelfs gevaarlijk zijn voor huisdieren en mensen. Het is al moeilijk genoeg om met stijgende temperaturen om te gaan, laat staan ​​een dikke vochtigheid.

Laat je huisdieren nooit in een geparkeerde auto.

Zelfs geen minuut! Zelfs niet met de airco aan. Op een warme dag kunnen de temperaturen in een voertuig snel oplopen tot gevaarlijke niveaus. Op een dag van 30 graden kan de temperatuur in een auto met de ramen een beetje open binnen 10 minuten bijvoorbeeld oplopen tot 50 graden. Uw huisdier kan onherstelbare orgaanschade oplopen of overlijden.

Let op de vochtigheid

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alleen de omgevingstemperatuur, maar ook de vochtigheid uw huisdier kan beïnvloeden. Dieren hijgen om vocht uit hun longen te verdampen, waardoor de warmte van hun lichaam wordt weggenomen. Als de luchtvochtigheid te hoog is, zijn ze niet in staat om zichzelf af te koelen en zal hun temperatuur snel omhoogschieten tot gevaarlijke niveaus.

Beperk lichaamsbeweging op warme dagen

Wees voorzichtig bij het sporten met je huisdier. Pas de intensiteit en duur van de training aan de temperatuur aan. Beperk de lichaamsbeweging tot de vroege ochtend- of avonduren en wees vooral voorzichtig met huisdieren met witte oren, die vatbaarder zijn voor huidkanker, en huisdieren met een korte neus, die doorgaans moeite hebben met ademhalen. Asfalt wordt heet en kan de poten van uw huisdier verbranden, dus laat je hond als het mogelijk is op het gras lopen. Neem altijd water mee om te voorkomen dat je hond uitdroogt.

Vertrouw niet op een ventilator

Huisdieren reageren anders op warmte dan mensen. Honden zweten bijvoorbeeld voornamelijk via hun voeten. En ventilatoren koelen huisdieren niet zo effectief af als mensen.

Zorg voor voldoende schaduw en water

Als je huisdier buiten is, zorg er dan voor dat ze beschermd zijn tegen hitte. Zorg voor voldoende vers, koud water en een plek in de schaduw.

Let op tekenen van een zonnesteek

Extreme temperaturen kunnen een zonnesteek veroorzaken. Enkele tekenen van een zonnesteek zijn hevig hijgen, glazige ogen, een snelle hartslag, moeite met ademhalen, overmatige dorst, lethargie, koorts, duizeligheid, gebrek aan coördinatie, overvloedig speekselvloed, braken, een dieprode of paarse tong, toevallen en bewusteloosheid.

Dieren lopen een bijzonder risico op een hitteberoerte als ze oud, te zwaar zijn, niet gewend zijn aan langdurige lichaamsbeweging of als ze een hart- of ademhalingsziekte hebben. Sommige hondenrassen zoals boksers en mopshonden zullen het veel moeilijker hebben om in extreme hitte te ademen.

Onze Ambassadeurs