NAC Breda geeft City de Judaskus

Geschreven door Redactie
NAC Breda geeft City de Judaskus Foto gemaakt door: Ron Baltus / sportshots.pro, https://sportshots.pro

Almere City FC heeft vandaag in extremis verloren van NAC Breda. Spits Naoufal Bannis schiet de Bredanaars in de 96e minuut naar een gestolen 1-2 overwinning. Door de nederlaag slinken de kansen van Almeerders in de vierde periode, alhoewel deze zeker nog niet is gespeeld.

Alsof je een speld kan horen vallen. De overwinning van NAC Breda in het Yanmar Stadion voelt als hoogverraad. Als Judas die zich de hele avond volvreet aan het Laatste Avondmaal, alvorens een vlijmscherp mes in de zij van de gastheer te prikken. Almere City FC heeft de hele tweede helft een veldoverwicht. En net als je denkt dat de 2-1 op het punt staat om te vallen, gebeurt het omgekeerde. Terwijl de scheidsrechter de fluit al in de mond heeft voor het laatste fluitsignaal, levert verdediger Thomas Poll -die een ijzersterke wedstrijd speelt- een vrije trap in bij Odysseus Velanas. De middenvelder bedient pijlsnel Bannis die oog in oog met keeper Nordin Bakker het Almeerse feestje verziekt.

Het uitvak barst in vreugde uit. Breda is er alles aan gelegen het duel naar zich toe te trekken. De formatie zit in de houtgreep van een immer durende overname door City Football Group, waar het zich alleen met een Houdini-act nog uit kan murwen. Het City uit Almere is daarom een rode lap op een stier. Als Almere City FC de wedstrijd had gewonnen, had het zich in een goede positie gemanoeuvreerd om de vierde periode te winnen en de nummer 9 van de ranglijst (NAC of De Graafschap) uit de play-offs te stoten.

NAC wast vanavond de handen in onschuld.

De eerste helft is onomstotelijk voor City, maar een lijdensweg wordt het nooit voor NAC Breda. Een kiezelhard schot van Ilias Alhaft kan maar met moeite gekeerd worden door NAC doelman Nick Olij. En als Maarten Pouwels na een half uur spelen met een karatekick voorbij de Bredase doelman suist, veert het publiek op. Almere City FC vergeet echter te scoren. Ook Poll en Duijvestijn treffen met fraaie kansen geen doel. Voor de gasten in Breda is het Odysseus Velanas, die met een schot van lange afstand de lat raakt.

Meteen na het intermezzo is dezelfde Velanas wel trefzeker. Zijn kopbal neemt een mathematisch perfecte parabool en valt poëtisch achter Bakker, waardoor City in de achtervolging moet. Wat volgt is een stormloop op het doel van Olij, waarbij het publiek meerdere malen het Almeerse doelpunt al telt. De Bredanaars zeggen echter in eerste instantie ‘no, nay, never’, waardoor pogingen van onder andere Puriel, Duijvestijn en Helstrup het net niet vinden.

Uitgerekend Bram van Vlerken breekt dan de ban. Hij kopt een corner van Ilias Alhaft geniepig richting de tweede paal, waar NAC-verdediger Dion Malone -geen onbekende in de regio- de bal per abuis in eigen doel werkt.

Zelfs NAC-grootaandeelhouder Wim van Aalst zal hierna het zweet in de handen hebben staan van de enerverende tweede helft. Het Bredase bolwerk vertoont barsten na de 1-1 en kan maar ternauwernood het vege lijf redden door de wederom goed keepende Nick Olij. Er is deze avond maar één ploeg die de gangmaker is in het Yanmar Stadion, totdat Bannis de bal tegen de touwen rost.

Ondanks de nederlaag, lijkt de ontknoping in de vierde periode nog steeds te gaan tussen Almere City FC en Roda JC. De Almeerse formatie reist volgende week af naar TOP Oss; de kaartverkoop voor deze wedstrijd is inmiddels van start gegaan. De Limburgers spelen volgende week uit bij FC Emmen, dat zich thuis officieel kan kronen tot kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. Het verschil tussen de twee kemphanen in een overbrugbare twee punten.