Almere City FC koploper in de Keuken Kampioen Divisie

De Romeinse dichter Horatius schreef ooit voor de start van de jaartelling een toepasselijk gedicht voor troepen die met een zege huiswaarts keerden. ,,Nunc est Bibendum’’ waren zijn wijze woorden. ,,Daar moet op gedronken worden,’’ betekent het vrij vertaald.

Almere City FC mag zich vanavond tegoed doen aan die woorden. Voor het eerst sinds oktober 2018 (ook toen na een zege op NEC) is de formatie koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Almere verdient die titel naar aanleiding van een 0-1 overwinning op NEC Nijmegen in Stadion De Goffert.

Het duurt even voordat Almere City FC in Nijmegen op voorsprong komt. Tien minuten na rust breken de Almeerders de wedstrijd eindelijk open. Damon Mirani staat vrij in de zestien en neemt een corner van Ryan Koolwijk snoeihard op het hoofd. Keeper Alblas voelt de bal om de oren suizen.

Het is bijzonder dat de openingstreffer zo lang uitblijft. Na een kwartier spelen is namelijk al duidelijk dat beide ploegen met aanvallende intenties het veld in zijn gestuurd. Beide ploegen spelen vol op de aanval, maar laten daarbij ook af en toe wat steekjes vallen. Met name de jeugdige onbezonnenheid van de Nijmegenaren valt op. Daarmee doen ze de slogan onder de gemeenteborden eer aan. ‘Old City, Young Vibe’ staat daar geschreven.

Jeugdigheid betekent ook slordigheid. NEC Nijmegen verliest menigmaal de bal op het middenveld en het is aan Almere dat de kansen niet of nauwelijks worden uitgespeeld. De ploeg van Ole Tobiasen moet ruim een half uur wachten op de eerste grote kans. Thibaut Lesquoy wordt door Bouyaghlafen diep vrijgespeeld in de zestien meter, maar zijn schot stuit op doelman Alblas. Die doelpoging komt vijf minuten nadat de ploeg aan een achterstand ontsnapt. Een schot van Joep van der Sluijs spat op de paal uiteen.

Aan het einde van de eerste helft nemen de Gelderlanders het heft in handen en is het even billenknijpen. Almere City FC haalt ongeschonden de rust, nadat hachelijke momenten (een schot van Mirani dat zich tot terugspeelbal ontvouwt en een scherpe vrije trap) door keeper Michael Woud worden geneutraliseerd.

Alsof het een wonderdrankje van Astrix & Obelix betreft komt Almere City FC na de theepauze de kleedkamer uit. Met de treffer van Damon Mirani als ultiem gevolg. De treffer zorgt er ook voor dat de jonge honden van NEC wakker worden. Almere City FC staat het laatste half uur continu onder druk, maar de thuisploeg springt met de weelde niet goed om. De eindpass stuit gelukkig in meer dan enkele gevallen op een voet van een Almeerder. Trainer Ole Tobiasen probeert af en toe de aanvalsgolven te breken met wissels. De Deen gebruikt ze alle vijf.

Als diep in blessuretijd het laatste eindsignaal klinkt, weet men in Almere dat die tactiek vruchten heeft afgeworpen. NEC Nijmegen dringt wel aan, maar wordt nimmer gevaarlijk voor het doel. Het is voor het eerst in twaalf uitduels dat Almere City FC het doel schoon houdt en daarvoor heeft de ploeg het collectief te danken.

Almere City FC mag aanstaande vrijdag gevolg geven aan de overwinning met een thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. De wedstrijd begint om 18:45 uur. Supporters die bij de wedstrijd aanwezig mogen zijn, hebben hun toegangskaartje inmiddels per e-mail ontvangen.