Column - Vivo Somnis: Vergeet vooral niet om je glas neer te zetten!

Geschreven door Redactie

Vorige maand heb ik met jullie een les in de liefde doorgenomen. Dat vooral liefde (voor elkaar) helpt om een mooi leven te kunnen leven. Telkens weer word ik helemaal blij van de reacties die ik van jullie krijg, dit geeft veel inspiratie. Iets wat uit een aantal van jullie reacties naar voren kwam was dat mensen erg veel stress ervaren. En door die stress zich niet meer in staat voelen om liefde voor de ander, of voor henzelf, te voelen. Hier gaan we iets aan proberen te doen!

Graag wil ik je even wat laten inbeelden. Stel je voor dat je een glas water in je handen hebt. Heb je het je voorgesteld? Mooi! Bedenk dan eens hoe zwaar het glas is?

Waarschijnlijk denk je dat zo’n glas tussen de 150 en 500 gram weegt, de één heeft een wat groter glas in gedachten dan de ander. Waarschijnlijk hebben sommigen het glas in gedachten gevuld met bier (worden dan al snel pullen), wijn, of iets anders. Er zijn zelfs mensen die alleen maar champagne in hun glas kunnen voorstellen. Dat mag allemaal, je stelt het je namelijk gewoon voor. Hij zal er in gedachten in ieder geval niet zwaarder door gaan wegen.

Echter is het absolute gewicht van een glas niet zo belangrijk, hoe zwaar het glas is hangt vooral af van de tijd die je het glas vast moet houden. Een gevuld glas vasthouden voor een minuut is niet zo’n probleem. Wanneer je dat glas een uur vast moet houden wordt het al wat lastiger, waarschijnlijk krijg je dan last van je arm. Het wordt nog moeilijker wanneer je dat glas een hele dag vast moet houden, de kans is groot dat je arm dan gevoelloos zal worden en misschien wel verlamd zal gaan voelen. Het gewicht van het glas blijft gewoon hetzelfde, maar wanneer je hem langer vasthoudt wordt hij zwaarder. De kans is groot dat je je glas al hebt neergezet voordat het echt ongemakkelijk wordt.

Laten we dan nu het glas vergelijken met stress en zorgen. Het is geen probleem om even stress te hebben, daar kun je wel mee omgaan. Als je echter langer stress ervaart dan wordt het al een stuk minder aangenaam. Wanneer je een hele dag stress hebt dan ga je je verlamd voelen en ben je niet meer in staat om iets te doen. Waarom blijven we die stress dan toch vasthouden, terwijl het echt ongemakkelijk wordt? Dit komt doordat wat wij in gedachten aandacht geeft gaat groeien, dus geef stress aandacht en deze wordt steeds groter. Denk je vaak aan een probleem, dan wordt het probleem steeds groter. Maar… denk je aan oplossingen i.p.v. problemen, dan zullen er steeds meer oplossingen in gedachten voorbij komen.

Verzet dan ook je gedachten, ga andere dingen doen, zoek je vrienden op, ga avonturen beleven… en zorg vooral dat je niet verlamd raakt. Meditatie kan hierbij een uitstekend instrument zijn om je hoofd leeg te maken en weer te vullen met zaken waar je blij van wordt. Inspirerende boeken, podcasts, films en muziek doen ook wonderen. Zorg dat je avonden en vooral ook nachten vrij zijn van stress! Want hoe rustiger je gaat slapen, hoe rustiger en energieker je wakker wordt.

En vergeet dus vooral niet om dat glas neer te zetten, dat zou je namelijk ook met je glas water, bier, wijn, champagne of frisdrank doen!Onze Ambassadeurs