Geen kaas uit het vuistje voor Almere City FC in Alkmaar

Geschreven door Redactie
Foto’s Ron Baltus / sportshots.pro

Almere City FC weet maandagavond niet te winnen van Jong AZ. Ondanks een wilde comeback kunnen de Almeerders een ruime achterstand niet bijtijds wegpoetsen. Eindstand in Wijdewormer: 3-2.

Almere City moet maandagavond prima weten wat het te doen staat. De formatie won slechts twee van de laatste negen competitieduels met beloftenteams (waaronder vijf verliespartijen) en hield in geen van de laatste tien wedstrijden tegen Jong-teams de nul. Nemesis Jong AZ won vorig seizoen beide ontmoetingen, waaronder ook het cruciale duel om plaatsing voor de play-offs. Bovendien kennen de Alkmaarders een bijzondere seizoenstart met een clubrecord van zes doelpunten na de eerste twee speelronden. Geen enkel Jong-team deed dit in de geschiedenis beter.

De cijfers spreken boekdelen. Toch lukt het Almere City FC pas na één uur spelen om grip te krijgen op de beloftenploeg. De eerste minuten van het duel ogen rommelig. Beide ploegen zijn niet balvast, totdat Iman Griffith na een solo als een duiveltje uit een doosje keeper Bakker verschalkt. Almere City FC heeft het aan een sliding van Stije Resink te danken dat het hierna niet snel op 2-0 achterstand komt. Marcelencio Esajas verspeelt de bal ongelukkig, maar zijn teamgenoot is er rap bij om een Alkmaars schot onschadelijk te maken.

Na een aanval via Layee Kromah lijkt Almere City FC beter in het spel te komen. Zijn voorzet bereikt Bradly van Hoeven, die in de korte hoek mikt. De keeper staat zijn mannetje, maar Almere wint in deze periode in ieder geval de strijd om het balbezit. De grootste kansen vallen echter aan de andere kant. Zowel Griffith als Zico Buurmeester mogen schoten lossen, maar Bakker toont zich telkens een modelkeeper.

Diezelfde Bakker gaat een kwartier voor rust niet vrijuit. Het is nu Resink die de bal inlevert en een vrije trap veroorzaakt. De hoge trap richting doel wordt verkeerd beoordeeld door de Almeerse goalie en is hierna een makkelijke prooi voor Maxim Dekker. Hij kopt simpel binnen voor de 2-0.

Almere City FC probeert de rug enkele minuten na de verdubbellaar te rechten. Lance Duijvestijn schiet vanuit de zestien keihard op doel, maar de bal wordt even zo hard door de paal terug het speelveld in geknikkerd. Zoals eerder in het duel zijn de grotere kansen hierna helaas voor Jong AZ. Twee keer op rij mag één van de beloften vrij opstomen naar het Almeerse doel, maar in beide gevallen is daar Bakker die zijn doel schoon houdt. Bij de eerste poging komt de keeper niet ongeschonden uit de strijd. Hij blesseert zijn pink, maar blijft toch staan.

Gaandeweg de tweede helft zien we een heel ander Almere City FC. Jeredy Hilterman komt een teenlengte tekort om een voorzet van Kromah tot doelpunt te promoveren. Hierna zijn schoten van Tim Receveur en Kromah niet scherp genoeg om keeper Sem Westerveld te laten capituleren. Zelfs wanneer Hilterman alleen op de doelman afstevent, krijgt City het net niet gebold. Het schot van de spits gaat in kansrijke positie naast.

De ommekeer? Die komt te laat. Almere City FC moet eerst een tikkie-takkie-doelpunt in de eigen zestien slikken (3-0), alvorens het iets terug kan doen. Hilterman zet de achtervolging in met een puik tegendraads kopdoelpunt. Anthony Limbombe (hij maakt zijn eerste officiële minuten in een Almere City FC shirt) heeft de aansluiter vijf minuten voor tijd op de slof. Een geniale aanval verdwijnt echter millimeters aan de verkeerde kant van de paal.

Limbombe is wél de man van de assist die de spanning weer terug in de wedstrijd brengt. Thomas Poll is de ontvanger van een listig balletje in de acht minuten tellende blessuretijd en de gelegenheidsaanvaller kopt de bal onberispelijk achter Westerveld. Hierna is het pompen of verzuipen. Een schot verdwijnt bijna achter de keeper van Jong AZ, nadat hij deze door de handen laat glippen. Tijmen Wildeboer probeert het met een omhaal. Het is echter te laat om de Alkmaarders nog te kraken.

Aanstaande vrijdag speelt Almere City FC de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch. Kaarten voor het duel op vrijdagavond zijn verkrijgbaar via de ticketsite. Vanaf 15 euro ben je erbij.

 Onze Ambassadeurs