Nederlanders moeten kapotte spullen meer gaan repareren

Geschreven door Redactie

Nederlanders moeten spullen die kapot gaan niet zomaar weggooien, maar repareren. De Stichting Ideële Reclame (SIRE) begint maandag een campagne om mensen hun spullen een tweede leven te geven. 

Sire hoopt met de campagne om Nederlanders bewust te maken van de waarde van hun spullen. 

Lucy van der Helm, directeur van Sire, zegt: “Helaas verdwijnen veel spullen bij het afval, zeker als een product kapot gaat. Maar als iets kapot is, is het nog niet waardeloos. Waar we ooit gewend waren dingen zelf te repareren, kiezen we nu vaker voor gemak en vervangen we spullen liever als zij niet meer goed functioneren.” 

Nederlanders denken pas aan repareren als het 100 euro of meer kost om een nieuw product te kopen, zegt Van der Helm. “Dat is doodzonde, want zo gooien we waardevolle spullen onnodig weg, terwijl je deze veel langer kunt gebruiken als je ze repareert.” 

Nederlanders gooien volgens de stichting jaarlijks per persoon gemiddeld 18 kilo aan elektrische apparaten weg. Ook gooien Nederlanders gemiddeld 15 kilo aan textiel en 16 kilo aan meubels en speelgoed weg. 


Onze krant nog niet ontvangen?