Niet scheurende zakken voor eikenprocessierupsen

Geschreven door Redactie

De Nederlandse afvalwerkers die de verantwoordelijkheid hebben gekregen om de eikenprocessierupsen te verbranden, gaan nu toch de rupsen vernietigen. Dit met als voorwaarde dat de diertjes aangeleverd worden in zakken die niet kunnen scheuren. Dat is wat uit een overleg tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Vereniging Afbalbedrijven kwam. 

Voortaan zullen de rupsen in de nieuwe zakken aangeleverd worden, ook wel ‘bigbags’ genoemd. Het gaat inmiddels om maar liefst 3 ton aan rupsen.  

Eerst weigerden de afvalverwerkers vanwege de jeuk om de diertjes te verbranden. De angst dat de zakken zouden scheuren was groot en dat zou voor de verwerkers flinke gezondheidsrisico’s kunnen opleveren.

Groen- en afvalbedrijven gaan er gezamenlijk voor zorgen dat de rupsen zonder risico voor de medewerkers en de omwonenden worden opgeruimd. Dat laat de afvalbranche woensdag weten.