Wat doet koffie met de hersenen?

Geschreven door Redactie

Veel mensen drinken weleens één of meerdere kopjes koffie op een dag. Maar wat doet koffie eigenlijk met onze hersenen? 

Ons lichaam werkt dat we na loop van de dag steeds moeier worden en dat komt door het stofje adenosine. Wanneer dat stofje zich bindt aan bepaalde eiwitten in de hersen die receptoren worden genoemd, neemt daardoor je hersenactiviteit af. Als je slaapt gebeurt dus juist het omgekeerde: met de tijd neemt de concentratie adenosine in de hersenen af en gaat de hersenactiviteit omhoog.

Het stofje cafeïne wat in koffie zit lijkt een beetje op adenosine. In ons lichaam wil cafeïne namelijk ook op dezelfde receptor zitten. Als dat gebeurt, voelen we ons niet meer moe. Cafeïne zit dan wel op hetzelfde plekje as adenosine, het heeft niet hetzelfde effect op de hersenen.

Doordat cafeïne veel lijkt op de werking vaan adenosine moet je wel uitkijken hoeveel je drinkt. Na verloop van rijd maakt ons lichaam steeds meer adenosine-receptoren, waardoor er meer koffie nodig is om hetzelfde effect te krijgen. En op die manier kunnen mensen dus verslaaft raken aan cafeïne.

Onze Ambassadeurs